Майстор по реформи

Майстор по реформи | StandartNews.com

У нас да си министър на образованието е занимание, сходно с това на сапьора - можеш да сгрешиш само веднъж. Едва ли има друга държава, в която всяка матура, редакционна бележка в учебник и картинка в читанка за секунди "взривяват" общественото мнение в социалните мрежи. Не един или двама просветни министри бяха отнесени от осколките на праведния гняв, че се опитвали да махнат Вазов, Левски, Паисий и дори кирилицата.

От тази гледна точка Меглена Кунева се захваща с неблагодарна и критично напрегната задача, и преди да е поела кормилото, вече е под кръстосания огън на медиите. В България където политическото дълголетие е рядкост, а фотоархивите на вестниците са препълнени със забравени герои от старите ленти, Кунева с постоянност стои уверено по върховете на властта. Не случайно се изстрелва в европейска орбита още с идването на Симеон Сакскобургготски. След летящия й старт като европейски министър в два кабинета - царския и на тройната коалиция, тя се сдоби с честта да стане първият български еврокомисар. За краткия си мандат в областта на защитата на потребителите Кунева успя да се наложи безапелационно и дори бе избрана за комисар на годината. Влиянието й в централата на ЕК нарасна дотам, че през 2009 г. тогавашният президент Жозе Барозу лобира пред Бойко Борисов да я предложи за следващия състав на комисията.

След завръщането си от Брюксел Меглена Кунева създаде свой проект - движение "България на гражданите", с който щурмува политическата сцена през 2011 г. В него се включиха редица разочаровани седесари и царисти. И на президентските избори в тандем с финансиста Любомир Христов успяха да спечелят 470 хиляди гласа - своеобразен рекорд за млада партия.

Свикнала на европейски стандарти, Меглена Кунева усети българските политически маниери на извънредния парламентарен вот през пролетта на 2013 г., който я остави извън Народното събрание при кабинета "Орешарски". Именно на протестите десните партии успяха криво-ляво да преглътнат търканията помежду си и да се обединят в Реформаторски блок.

На изборите година по-късно дясната коалиция, въпреки безспирните интриги между партийните ръководства успя не само да се класира в парламента, но и да стане основен партньор на ГЕРБ в кабинета "Борисов 2". В момента страстите в Блока се тушират от здравия разум на Кунева и партията й ДБГ. Колегите й са убедени, че именно с разум и дипломатичен такт вицепремиерката ще намери баланса в министерството на образованието. И така ще доведе до край просветната реформа. А провеждането на реформи е нещо, което Кунева наистина умее.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай