Мая Манолова поиска парламентарен Google

Мая Манолова поиска парламентарен Google | StandartNews.com

София. Сайтът на парламента ще претърпи промени, за да може гражданите да следят депутатите онлайн. Ще може да се вижда кой депутат как гласува, какви изказвания прави, кога е в региона си и кога на комисия. За нововъведенията настоява зам.-шефката на парламента Мая Манолова, която ръководи и временната комисия за изготвянето на нов правилник на Народното събрание.

Блицконтролът на министрите ще е с продължителност час и половина всяка сряда или четвъртък, а отделно ще има и парламентарен контрол. Специална комисия ще работи с неправителствените организации, а депутатите ще питат министрите и от името на граждански движения и отделни граждани.

Отваряме вратата широко, защото хората искат прозрачност, каза Манолова. И отсече по време на заседанието, че сайтът на парламента трябва да стане като търсачка. Сега е много неорганизиран и трудно се откриват конкретни изказвания и доклади в стенограмите, аргументира се тя. Всеки месец ще се публикува и електронен отчет кой депутат трупа неизвинени отсъствия или какво е работил. Таблото на позора ще е в интернет, за да виждат хората за кого гласуват, нареди още Манолова. Депутатите ще гласуват новия си правилник следващата седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай