Машините за гласуване под подозрение! Имат ли връзка с интернет?

Ще се гласува със същия софтуер, с който се гласуваше през 2021 година

Машините за гласуване под подозрение! Имат ли връзка с интернет? | StandartNews.com

„Не би трябвало да се случи каквото и да било с машините. Те нямат връзка с интернет. Софтуерът се инсталира машина по машина в склада. Всяко отделение се запечатва, всяка машина се запечатва в куфар с пломба при транспортирането. Самото устройство също е пломбирано и се отваря само за смяна на хартията", обясни в интервю за бТВ говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.

За да се въздейства върху машините, това трябва да се направи върху всички устройства, защото те нямат връзка с интернет, категорична бе Матева.

Устройствата се съхраняват в частен склад. ЦИК определя със свое решение кой има достъп до тях, като списъкът се изпраща до МВР, допълни тя.

„Ще се гласува със същия софтуер, с който се гласуваше през 2021 година. Просто трябва да се въведат новите партии и листи“, уточни Матева.

Днес изтече срокът за подаване на документи участие в парламентарната надпревара на 2 октомври. „В почти всяка подписка на партиите за регистрация за изборите има „мъртви души“. Важното е валидните подписи да са над 2500. Това изисква Изборният кодекс“, посочи говорителят на ЦИК.

„Ако подписите не са достатъчни, регистрацията на партия или коалиция ще бъде заличена“, допълни тя.

Относно въпросителната около обединяването на коалициите „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ Матева коментира: „Те са регистрирани като коалиции. Имат достатъчно юристи, които ще вземат решението как ще участват в изборите. Законът дава възможност само за промяна в състава на регистрирана коалиция“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай