Манолова за ИК: Дано политиците проявят разум

Манолова за ИК: Дано политиците проявят разум   | StandartNews.com

Омбудсманът Мая Манолова коментира в ефира на Нова телевизия новия Изборен кодекс, като изрази надежда, че "политиците ще проявят разум, защото има сериозно напрежение, свързано с ограничаването и отнемането на права."

"Още по-тежка е ситуацията, защото тези права на българите в чужбина вече им бяха дадени с последния Изборен кодекс. Те искат режима, който беше за последните избори. Всички парламентарни групи се съгласиха с основанията на българите в чужбина. Процесът се отпуши и най-важната крачка беше направена след срещата с Бойко Борисов. Именно той създаде среда, в която те да бъдат чути", каза Манолова и допълни, че за да се открие една секция, трябва подадените заявления да са кратни на 500.

"Колко хиляди заявления трябва да има, за да има 15 секции, колкото имаше в Лондон. Сега там ще има секция само в консулството", добави тя.

"Българите зад граница са патриоти и те го показаха със своето действие. Дадоха пример на българите в България как трябва да си защитават конституционните права. Аз съм респектирана от тяхното поведение", коментира още омбудсманът.

"Не мисля, че начинът, по който Валери Симеонов се отнася към своите работодатели, е препоръчителен за когото и да е. Българите в чужбина, както и всички българи, са работодатели на всички народни представители", заяви Манолова.

"Наличието или не на изборен район в чужбина не променя крайния резултат за партиите. В момента гласовете от Турция се персонифицират в мандати за същите тези партии, за които са подадени в България. Ако имаше мир в чужбина, това е най-сигурното решение, че проблемът с Бат Сали, който съществуваше, няма да се случи. Методиката за разпределяне на мандатите при парламентарни избори не е пипната. Тоест това означава, че Бат Сали ще цъфне в някой друг изборен район", каза още Мая Манолова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай