Събота,

Манолова за ИК: Дано политиците проявят разум

От: Failed to load user -
1461
Манолова за ИК: Дано политиците проявят разум
A
A
A

Омбудсманът Мая Манолова коментира в ефира на Нова телевизия новия Изборен кодекс, като изрази надежда, че "политиците ще проявят разум, защото има сериозно напрежение, свързано с ограничаването и отнемането на права."

"Още по-тежка е ситуацията, защото тези права на българите в чужбина вече им бяха дадени с последния Изборен кодекс. Те искат режима, който беше за последните избори. Всички парламентарни групи се съгласиха с основанията на българите в чужбина. Процесът се отпуши и най-важната крачка беше направена след срещата с Бойко Борисов. Именно той създаде среда, в която те да бъдат чути", каза Манолова и допълни, че за да се открие една секция, трябва подадените заявления да са кратни на 500.

"Колко хиляди заявления трябва да има, за да има 15 секции, колкото имаше в Лондон. Сега там ще има секция само в консулството", добави тя.

"Българите зад граница са патриоти и те го показаха със своето действие. Дадоха пример на българите в България как трябва да си защитават конституционните права. Аз съм респектирана от тяхното поведение", коментира още омбудсманът.

"Не мисля, че начинът, по който Валери Симеонов се отнася към своите работодатели, е препоръчителен за когото и да е. Българите в чужбина, както и всички българи, са работодатели на всички народни представители", заяви Манолова.

"Наличието или не на изборен район в чужбина не променя крайния резултат за партиите. В момента гласовете от Турция се персонифицират в мандати за същите тези партии, за които са подадени в България. Ако имаше мир в чужбина, това е най-сигурното решение, че проблемът с Бат Сали, който съществуваше, няма да се случи. Методиката за разпределяне на мандатите при парламентарни избори не е пипната. Тоест това означава, че Бат Сали ще цъфне в някой друг изборен район", каза още Мая Манолова.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички