Манолова: Армията няма отношение към охраната на границата

Манолова: Армията няма отношение към охраната на границата | StandartNews.com

София. "В закона е записано кой трябва да охранява границата – МВР и Гранична полиция – и недоумявам как се намесват институции, които нямат отношение към този проблем по закон". Това коментира Мая Манолова от БСП относно предложението армията да има участие в охраняването на границата ни с Турция във връзка с навлизането на бежанци и мигранти от Близкия Изток и Африка.

Манолова критикува и вицепремиера Меглена Кунева, че не лобира достатъчно за помощ от страна на европейските институции за бежанския проблем в България, а "всеки ден продуцира странни идеи, като това всеки бежанец да бъде санкциониран, ако нарушава законите".

Тя коментира и темата за свободата на словото във връзка с трагичния инцидент в Париж. Вчера "Репортери без граници" публикува доклад, според който България е на 100-но място по свобода на словото от 180 страни. "Важно е да се държиш като "Шарли" не само да го казваш, трябва да има достойнство при отразяване на процесите в обществото", призова социалистката.

"В никакъв случай не бих участвала в една реформа за 15 минути. Ако подходът на управляващите в съдебната система е същият както при пенсионната реформа, това ще опорочи и дискредитира цялата добра идея за сериозна реформа в съдебната система. Пенсионната реформа беше направена абсолютно без всякакви анализи, без всякакви обсъждания", направи паралел Манолова между опитите за реформи в пенсионната и в съдебната система.

"Според мен българските граждани имат право на реформирана съдебна система. Всички промени, които ще се правят в съдебната система, трябва да бъде заради българските граждани", подчерта тя.

„Защо е това бързане със съдебната реформа? Имам чувството, че съдебната реформа е алиби на РБ да участват във властта", каза още Манолова.

Тя коментира и състоянието на червената партия. "Основателни са критиките, че БСП не се държи адекватно като опозиция. Реформирането на партията обаче няма да стане чрез размахване на пръст. Тя има нужда от водачи, които да увличат членовете на партията", каза Мая Манолова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай