Любен Петров: Ще превърнем България в Германия на Балканите

Любен Петров: Ще превърнем България в Германия на Балканите | StandartNews.com

„В 30-те години на миналия век България е определяна като Швейцария на Балканите, днес имаме намерение да превърнем България на 21-век в Германия на Балканите", заяви заместник-министърът на икономиката Любен Петров на срещата си с делегация от Източната комисия на германската икономика, която е на посещение в страната.

„Нашата цел е да проведем повече разговори с предприемачите и да чуем с подробности за проблемите по конкретни проекти, защото има теми, на които ще се радваме, ако можем да разчитаме на подкрепа", заяви проф. д-р Райнер Линднер, изпълнителен директор на Източната комисия на германската икономика.

Пред зам.-министър Петров бяха поставени конкретни въпроси за решаване, като перспективите за изграждането на каскади, проблеми с дейността на компании като „Каолин" и „Аурубис".

Любен Петров напомни, че до голяма степен казусът „Каолин" е решен и че проблемът с „Аурубис" е в правомощията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която е независим орган. Германските представители дадоха идея за създаването на Система за бързо реагиране между двете министерства, която да е в тясно сътрудничество с немските и българските инвеститори, за да може проблемите да се решават своевременно и в бъдеще да се избягват подобни казуси.

Петров приветства идеята и заяви, че това е едно работещо решение, което може да бъде реализирано. Той увери, че българското правителство работи активно и приоритетно за реформи в съдебната система, за да може тя по-ефикасно да решава казусите, свързани с чуждестранни инвеститори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай