Лорер гневен за снежните топки. Кои служби ще го отнесат?

Министърът: Имаше пробив в сигурността

Лорер гневен за снежните топки. Кои служби ще го отнесат? | StandartNews.com

Гневна реакция на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер за ситуацията на 3 март на връх Шипка. Протестиращи замеряха премиера Кирил Петков със снежни топки. Сред официалните лица на историческия връх че и Лорер.

Случилото се на Шипка беше абсолютно недопустимо, това беше пробив в сигурността, каза днес пред журналисти във Варна министър Лорер.

По думите му ситуацията на връх Шипка е била опасна не само за министър-председателя, но и за останалите официални гости, както и за присъстващите представители на Българската църква, почетния строй и деца.

За мен това е пробив в сигурността, който касае не само НСО, а и областната дирекция на МВР, както и ДАНС, обясни Лорер, цитиран от БТА. Той посочи, че очаква сериозен анализ от службите как е възможно да се стигне до такава ситуация, особено като се има предвид, че снежните топки биха могли да бъдат съвсем различни неща.

Преди да има оставки обаче, бих искал да се каже кой е отговорен за пробива в сигурността и какво трябва да се направи, за да не се повтаря, обобщи Лорер.

Припомняме, че ден след 3 март министърът на транспорта Николай Събев поиска оставката на шефа на НСО бригаден генерал Емил Тонев. В неделя НСО пък излезе със специална позиция, в която казва, че е "деполитизирана военизирана служба за сигурност и категорично се противопоставя на всички опити да бъде обвързвана с партийни интереси, намерения и действия".

Ръководството на НСО изразява благодарност на своите служители, които с професионалното си поведение допринесоха за овладяване на възникналото напрежение и съобразно своите правомощия не допуснаха да се стигне до нежелани инциденти по време на честванията на Националния празник, се посочва в позицията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай