"Лидер" решава проблеми на регионите

Референдумът за "Кайлъка" е начин да се преобрази паркът

"Лидер" решава проблеми на регионите | StandartNews.com

Плевен. Водачът на листата на партия "Лидер" за Плевен Борис Ячев обяви, че започва създаването на Инициативен комитет с цел събиране на подписка за провеждане на местен референдум за бъдещето на парк "Кайлъка". Причината е неизяснената собственост на парка, който се простира върху близо 10 хил. дка.

Борис Ячев, водач на ПП "Лидер" за Плевен

- Г-н Ячев, защо вашата политическа формация от средите на бизнеса насочва усилията си към този наистина сериозен, но регионален проблем, какъвто е въпросът с парк "Кайлъка"?

- През изминалите 12 г. местната власт е правила многократни опити с искания към правителството да придобие тази собственост. За съжаление те са останали без резултат. Сега ще се опитаме това да стане по много категоричен начин по волята на гражданите. Докато общината не придобие собственост, не може да задели нито лев за поддържане на парка. Но ако стане общински, в бюджета ще бъдат заделени средства. Става възможно да се кандидатства по проекти, а част от общинските съветници са готови да предложат нова програма за развитие. Амбицията ни е паркът да бъде използван не само за атракция, където хиляди плевенчани се разхождат и се забавляват, а да бъде възстановен екотуризмът, да заработи санаториумът, да се разгърне исторически туризъм и велотуризъм.

- Вие поемате ли личен ангажимент да доведете докрай това намерение?

- Аз съм отговорен човек, бях един от вносителите на проектозакона за реална финансова децентрализация на общините. Тя щеше да им даде възможност да боравят по-свободно с местните приходи, да им развърже ръцете да правят собствени стратегии и да планират. Инициираме подписката за местен референдум, защото държим гражданите да се произнесат под каузата за преминаване на собствеността от публична държавна в публична общинска.

- Този пример показателен ли е, че "Лидер" поставя акцент върху регионалните политики?

- Акцентът в програмата ни действително е регионалната политика. Защото всяка национална политика е съвкупност от регионални. За съжаление от стратегически и добре развит Плевенският регион стана един от изоставащите. Целта на всеки депутат в бъдещия парламент трябва да бъде подпомагането му.

- За плевенчани сте нов човек, как ще ги накарате да повярват?

- Смятам да докажа на хората, които ни повярват, че са направили правилния избор. Аз заедно с останалите колеги от листата на "Лидер", които са предприемачи, хора на бизнеса, имаме конкретна цел. Ние сме единствената формация, която извън общите платформи излиза с конкретна стратегия за развитието на Плевен и тя е насочена в почти всички направления. Туризмът е едно от лицата на Плевен и може да създава нови работни места. Например имаме и идея в града да отвори врати нов факултет по туризъм на един от водещите български университети. Това е част от програмата ни да осигурим работа на хората. Но затова трябва да накараме държавата да остави бизнеса да работи нормално - без непосилни данъчни тежести, без тромави разрешителни и лицензионни режими, които подхранват чиновническата корупция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай