Вторник,

Лена отвърна на Гешев, ще бъдат ли разпитвани министри

От: Агенция Стандарт -
6198
Лена отвърна на Гешев, ще бъдат ли разпитвани министри
A
A
A

Разпитът на хора от кабинета няма да е изключение за българската прокуратура в този мандат на правителството. Готови сме да съдействаме по всякакъв начин за разкриване на всякакви атаки, проблеми и престъпност. Това коментира говорителят на кабинета Лена Бориславова във връзка с твърдение на Иван Гешев, че министри могат да бъдат разпитани заради хакерската атаката към „Български пощи”.

Днес стана ясно, че прокуратурата е започнала разследване във връзка с хакерската атака. Ако се наложи, ще бъдат разпитани министърът на транспорта, като принципал, и министърът Калина Константинова, отговаряща за електронното управление.

Бориславова обяви, че правителството ще подпише меморандум за сътрудничество с Базелския институт за добро управление. Началникът на кабинета обясни, че това е независима експертна организация, посветена на работата с публични и частни структури за укрепване на управлението, противодействие на корупцията и свързаните с нея финансови престъпления, както и възстановяване на отклонени активи. 

Тя посочи, че подписването на меморандума идва с оглед на „заварената ерозирала държавна система и институции, неработеща прокуратура, както и поредното отлагане на решението за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев”.

На днешното правителствено заседание е одобрен законопроект за изменение на Закона за съдебната власт, с който във взаимодействие с представители на Европейската прокуратура, са приети изменения, насочени към осигуряване на независимост и по-добро функциониране на Европрокуратурата у нас.

Бориславова прочете част от становището на Европейската прокуратура, с което оттам изразяват подкрепата си към законопроекта. „Предлаганите промени са наложителни и отразяват напълно смисъла на регламента и смятаме, че са необходими. Нещо повече - предлаганите промени осигуряват независимостта и безпристрастността на съдебната власт. Те следва винаги да са гарантирани”, цитира тя.

И допълни: „Службите, натоварени с разследването на наказателното преследване, да бъдат в състояние надлежно да изпълняват функциите си. Независимостта на съдебната власт предполага по-конкретно, че съответният съдебен орган е в състояние да упражнява съдебните си функции напълно самостоятелно, без да е йерархично обвързан или да е подчинен на друг орган и без да получава нареждания или указания”, гласят мотивите на Европрокуратурата.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички