Вторник,

Лена Бориславова разкри какво се прави, за да няма бедни хора у нас

От: Стандарт -
4424
Лена Бориславова разкри какво се прави, за да няма бедни хора у нас
A
A
A

България години наред е била държана зависима в сферата на енергетиката. Ние имаме политическа воля да се доставят пълните количества азерски газ, преговаряме и с други държави. Това показва разликата с ГЕРБ. Предишните управляващи ходиха и се молиха да не се спира газа, а сега се видя, че може да има алтернативни доставки на газ и то на по-ниски цени.

Това каза в ефира на БНТ началникът на политическия кабинет на премиера Кирил Петков Лена Бориславова по повод правителствената визита в САЩ.

"Най-важното от посещението в САЩ е, че успяхме да договорим по-ниски цени на газа. Показахме, че защитаваме националните интереси. Трябват ни между 12 и 15 танкера от САЩ, за да покрием нуждите си. Вече са в ход преговори за средносрочни и дългосрочни договори за газови доставки. Преговаряме и с други държави за газ. Договрили сме и да получаваме азерски газ, дори и да не е построена връзката с Гърция. Това разбива мита на предишните управляващи, че не може да има алтернативни доставки на газ. Азерският газ е много по-евтин от руския и това показва още веднъж как предишните управляващи са се отказвали от анекси за алатернативни доставки. В бъдещите доставки на газ няма да има посредници, цената ще е по-ниска и когато юли започнем да получаваме пълните количества азерски газ, цената ще е по-ниска от тази на европейските борси", обясни Бориславова. 

Тя каза още, че "Турски поток" е изключително скъп. "Нека завърши проверката и ще изнесем данни колко средства са изтекли там. Този проект е псотроен за рекордно кратко време, но няма разклонения за България и това е в ущърб на националните интереси. Имаме сигнали за много сериозни нарушения по време на строежа", каза тя.

Началникът на  кабинета на Кирил Петков беше категорична, че идеята за проверката не идва от САЩ. "Проверката е с цел да се защитят националните интереси", каза тя.

"Към момента няма как да тръгнем да национализираме обекти със стратегическо значение - говоря за рафинерията "Лукойл". Очакваме законопроект, който да ни приравни със законодотелството в ЕС. С този законопроект ще можем да санкционираме руски граждани у нас, които са в забранителните спсисъци", разкри началникът на кабинета.

Бориславова съобщи, че предстои да бъде представен антиинфлационният  пакет, който правителството подготвя. "Вдигнахме минималната заплата, пенсиите, детските добавки, детските градини вече са безплатни. Сега е задействана процедурата да паднат акцизите на тока и газа. Това ще отнеме около месец и нещо и това се случва. Направихме предложение и за вдигане на прага на ДДС. Правим промени. Поставили сме си за цел да няма бедни хора в България и правим всичко вузможно в тази насока", увери тя.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички