Кючюк: Национализмът не просто се вие, той е овластен

Европа има нужда от обединение, а не от разделяне на части и скорости, обяви представителят на ДПС в Брюксел

Кючюк: Национализмът не просто се вие, той е овластен | StandartNews.com

Проблемът в Каталуния ще се отрази много негативно на Европа, вече виждаме последствията от Брекзит. Само няколко дни след резултатите от референдума много европейски компании заговориха за изтеглянето си оттам. Това не е добър сигнал както за каталунската икономика, така и за целия ЕС. Това каза пред БНТ Илхан Кючюк, евродепутат от АЛДЕ и член на ДПС.

Това е и европейски проблем. Това не е първият случай, в който се поставя въпроса за независимостта на Каталуния Бяха направени грешки и от двете страни - Мадрид и Барселона. Диалогът няма и не е имал алтернатива в този тип спорове. Важно е Мариано Рахой и Карлес Пучдемон да проведат разговора за целостта на Испания. Европа има нужда от обединение, тя е разделена на скорости, на много части, заяви Кючюк.

Евродепутатът изрази мнение, че председателството е шанс България да прокара своите идеи. "Смятам, че България, като страна член на ЕС, трябва да формулира своя дневен ред. Не съм съгласен, че сме малка държава и не може да формира големи идеи. Ще настояваме Западните Балкани и кохезионната политика да си останат приоритети. Не приемаме идеята, че стандартите са изравнени. България може да бъде много активна в защита на своите интереси като настоява за своята подкрепа", каза той.

Той се съгласи с поисканата оставка от ДПС на Валери Симеонов. Кючюк също така изрази мнение, че влизането в "Шенген" е политически въпрос.

В България не просто се вие национализъм, той е овластен, той е в Министерски съвет, Народно събрание, вицепремиерът е овластен. Не може да очакваме доверие, когато правим точно обратното на Меркел и даваме обезпокоителни сигнали за ЕС, завърши Кючюк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай