Кючюк с акция за влизането ни в Шенген

Маратон от срещи във Виена и Хага

Кючюк с акция за влизането ни в Шенген | StandartNews.com

Срещи във Виена и Хага за влизането на България и Румъния в Шенген ще имат лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк и колегата му евродепутат от Румъния Влад Ботош. Това съобщи евродепутатът от ДПС/”Обнови Европа” в интервю за БНТ. Двамата с Ботош дадоха съвместна пресконференция на българо-румънската граница и участваха в конференцията „Мост на очакванията. Значението на Шенген за България и Румъния”, организирана в Русе от делегацията на ДПС в Европарламента. Днес форумът продължава в Гюргево.

Заедно с колегите от Румъния изпращаме послание към двете власти, към двамата президенти, към двете държави, които са скептични към приемането на България и Румъния в Шенген. То е следното: България и Румъния не могат да бъдат държани извън Шенгенското пространство. Ние сме изпълнили всички технически критерии, работим много активно за благоденствието на ЕС и час по-скоро България и Румъния трябва да бъдат в Шенген. Това не е толкова политически, колкото човешки въпрос, каза Илхан Кючюк пред националната телевизия.

Не случайно избрахме като места на нашето послание Русе и Гюргево. Конференцията в Русе приключи вчера, сега се отправяме към Гюргево, откъдето също ще кажем, че е абсолютно наложително до края на годината да бъдем част от Шенген, подчерта евродепутатът.

2024 г. е трудна година, изборна. В такава година много по-трудно се вземат важните политически решения, сега е моментът, категоричен бе Кючюк.

Транспортният сектор губи милиони, бизнесът, гражданите - също, виждат се километричните опашки на границата. Точно затова трябва да проявим общи усилия. Не България и Румъния да имат свои отделни писти, а България и Румъния да бъдат обединени в посланията си, в дипломацията си, в политическите си действия. Не е време за разединение, време е за обединение, каза лидерът на европейските либерали.

Точно затова с моя колега Влад Ботош подехме тази инициатива и ще продължим през следващите няколко месеца, като отидем във Виена в Хага. Ще имаме своите аргументи. А те са много ясни: България и Румъния ще допринесат допълнително за вътрешната сигурност на ЕС. Ние охраняваме добре европейската граница, каза Кючюк.

Той съобщи, че миграционният натиск върху България е огромен. Само по информация от Гранична полиция от началото на годината до август са били превантирани 131 000 нелегални опита за влизане на територията на България. Това показва под какъв огромен натиск се намира българската външна граница, която е граница на ЕС. Аргументът, че не охраняваме добре границите ни, е нерелевантен. Той се използва популистки, заяви Илхан Кючюк.

Ние имаме проблем с две държави, заключени сме в тяхната вътрешна политика. В момент, в който има избори в Нидерландия на 22 ноември и избори в Австрия през следващата година, темата Шенген се използва популистки за вътрешнополитически цели. Това е абсолютно недопустимо за бъдещето на ЕС, посочи още евродепутатът от ДПС.

Сега не е време за критика, а за активни дипломатически действия. Трябва да бъдат мобилизирани усилията на всички – на бизнеса, на успелите хора извън пределите на страната, на всеки, който може да допринесе България и Румъния да са в Шенген, каза Илхан Кючюк. И допълни: „Не може българските граждани да бъдат стигматизирани, защото не са част от Шенгенското пространство.

На въпроса какво зависи от ДПС в управлението, Илхан Кючюк отговори: „Целите са ясни – България да бъде част от Шенген и от еврозоната, Планът за възстановяване и устойчивост да работи за българския бизнес и за българските граждани. Когато говорим за реформи, които целят да ни вкарат в бързата писта на ЕС, ще намерите категоричната и еднозначна подкрепа на ДПС.”.

Тук съм заедно с моите колеги Филиз Хюсменова, Халил Летифов, Ертен Анисова, Ализан Яхова, Валентин Тончев – народни представители, които работят ежедневно за реализирането на тези в българския парламент. Ясно е, че трябва да се приеме законодателство, което да даде достатъчно гаранции на европейските ни партньори, че пътят по който България е поела, е правилният. Да, за това ще намирате винаги подкрепата на ДПС, каза Кючюк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай