Четвъртък,

Кючюк от Скопие: Имаме нужда от сближаване на народите ни

От: СТАНДАРТ -
Кючюк от Скопие: Имаме нужда от сближаване на народите ни
A
A
A

 „Днес повече от всякога имаме нужда от сближаване на народите ни. Трагедиите ни показаха всъщност колко сме близки. И в добро, и в лошо нашите народи са заедно”. Това заяви президентът на АЛДЕ Илхан Кючюк, постоянен докладчик на Европарламента за Северна Македония, който е на двудневно посещение в Скопие. Той проведе редица работни срещи, сред които и с премиера Зоран Заев.

Двамата лидери почетоха паметта на жертвите в двата инцидента – в с. Рояк и на АМ „Струма“, при които загинаха български и северно македонски граждани.

„Сега е моментът да покажем съпричастност и моята политическа партия ДПС силно вярва в успеха на нашите добросъседски отношения, защото имаме какво да дадем едни на други. Не бива да губим от поглед голямата картина. Европейската перспективата на Северна Македония не се поставя под въпрос. Точно обратното. Сега е времето, когато изборите и в двете страни отминаха, да останем фокусирани и да подкрепим всички усилия за преодоляване на различията. Диалогът Скопие – София е без алтернатива и трябва да се възстанови, за да намерим взаимно приемливо споразумение по нерешените двустранни въпроси.“, заяви Илхан Кючюк по време на срещата със Заев.

В същото време постоянният докладчик за Северна Македония изрази надежда, че трудната политическа ситуация в държавата няма да възпрепятства изпълнението на реформите по пътя към ЕС. Те са в интерес на гражданите и единственият начин да се създаде по-безопасна, по-просперираща и демократична среда, за да останат младите хора в Северна Македония и да се предотврати „изтичането на мозъци”. Всяка стъпка напред в прилагането на реформи, свързани с ЕС, е стъпка по-близо до членство в самия ЕС, категоричен бе Кючюк.

От своя страна Заев благодари за силната съпричастност на ДПС в дните след трагедията и изрази благодарност за продължаващата подкрепа от българска страна. По думите му тези тежки моменти са послужили за урок на политиците, а и народа, за повече смиреност и доверие в добрите намерения на отсрещната страна.

По време на визитата в Северна Македония Илхан Кючюк се срещна още с министъра на външните работи Буяр Османи, председателя на парламента Талат Джафери, лидера на албанската партия „Дуи“, Али Ахмети и лидера на опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички