Кючюк: ЕС не ни разбира в преговорите с Македония

Илхан Кючюк е постоянен докладчик на Европейския парламент за Северна Македония

Кючюк: ЕС не ни разбира в преговорите с Македония | StandartNews.com

„Желанието ни е да дадем силен знак, проевропейски знак, че Европейският съюз вижда Република Северна Македония, вижда региона като интегрална част от своето не само географско, но и политическо и икономическо развитие. Страните от Западните Балкани трябва да бъдат час по-скоро интегрирани в ЕС“, заяви в интервю за БНР евродепутатът от ДПС и групата „Обнови Европа“ в Европейския парламент Илхан Кючюк преди виртуалната конференция на тема „Западните Балкани отвъд 2020: действия и решения по време на пандемия“.

Кючюк е постоянен докладчик на Европейския парламент за Република Северна Македония.

Европейската комисия има ангажимент към Западните Балкани с огромно финансиране - било като безвъзмездни средства, било като предоставяне на заеми, посочи евродепутатът и припомни, че сумата, която ЕК е заделила през кризисния период сега, се равнява на 3.3 милиарда евро. „ЕС е наясно с големите проблеми пред Западните Балкани, свързани най-вече с демографската криза и изтичането на мозъци и невъзможността младо и активно население да остане на територията на Западните Балкани“, коментира Илхан Кючюк.

Голямото достижение на договора ни със Северна Македония Кючюк вижда в намирането на формулировката „обща", защото общото ни минало, общата история и общите корени по думите му ще поставят „много солидна основа за общото ни бъдеще". Крайната цел е всички заедно, общо, да бъдем в Европейския съюз и това е стратегическият интерес – на България, на Северна Македония и на Европейския съюз.

Чувствата на гражданите съществуват, те са от двете страни на границата и не трябва да си играем с тях, подчерта Кючюк, който смята, че тези чувства „са продиктувани от неяснотата къде искаме да бъде регионът“.

Според Илхан Кючюк в този процес има загубен интензитет и сме разчитали „на големия инерциален момент, който ни даде председателството“.

Брюксел разчита съвременното ни поведение, конкретните действия в рамките на международните формати. Брюксел трудно разбира днешния разговор между Република Северна Македония и Република България, подчерта още евродепутатът. Не е дотам работа на Брюксел да разбира в големи детайли случващото се между нас, връщайки се към различни етапи от нашето развитие, допълни той.

"Комисиите от българска и македонска страна постигнаха немалко. Историята не е лесен разговор. Никой не казва да се откажем от този разговор, но той трябва да бъде продължен във времето", отбеляза още Илхан Кючюк.

Ако договорът от Преспа решава проблем с Република Гърция и го отстранява окончателно, целейки да покаже, че едното минало и другото нямат нищо общо, то българският договор с Република Северна Македония започва един процес - да кажем, че всичко е било общо, изтъкна Кючюк.

До датата на Берлинския процес – 10 ноември няма време за кардинални решения, смята Илхан Кючюк. Според него ще бъде жалко, ако бъде пропуснат този шанс по време на силното германско председателство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай