Кутев с тежки думи за стоте дни. Кой ще спечели във войната с Гешев

Въпросът е има ли възможност правителството, а не само има ли желание, казва говорителят на служебното правителство

Кутев с тежки думи за стоте дни. Кой ще спечели във войната с Гешев | StandartNews.com

„Ако правителството не се справи с казуса „Гешев”, Гешев ще се справи с правителството. Според мен вървим към втория вариант. Минаха 100 дни, а не виждаме напредък. Така наречената съдебна реформа е там, откъдето тръгна”. Това коментира в предаването „Здравей, България” Антон Кутев, говорителят на двете служебни правителства от миналата година и бивш член на Националния съвет на БСП

Той цитира и президента Радев – „Корупцията не се бори във Facebook".

„Тук въпросът е има ли възможност правителството, а не само има ли желание. Възможностите са – капацитет, съответните експерти, съответните действия и съответната коалиция. Не съм убеден, че в рамките на тази коалиция могат да бъдат решени проблемите със съдебната реформа. Нищо не се прави. Според мен има противоречия в коалицията. Не виждам как ще стане смяната на Гешев”, заяви Кутев.

"Не виждам нещо да се прави, нищо не се прави. Само един законопроект - за закриването на специализираното правосъдие - се намира в Народното събрание и то все още на етап първо четене. По никакъв начин не може да се разчита, а и да се чака смяната на състава на ВСС през есента, тъй като, както подчерта Кутев: "... какво като се смени, няма основание да се смята, че през есента ще се смени ситуацията. Силите, които определиха този ВСС, са си тук, това че са отслабени, нищо не означава."

Според него не може по този начин публично да се арестува бивш министър председател. „За мен това беше проблем. Но напълно разбирам защо го направиха и ги оправдавам – когато години наред прокуратурата се прави, че не забелязва ключовите дела, не може да ти излезе ключов бизнесмен, независимо с колко дела е, да каже, че е дал 60 милиона и никой да не го разпита”, коментира Кутев.

Според него именно за това вътрешният министър Бойко Рашков и премиерът Кирил Петков се опитват да заобиколят по някакъв начин прокуратурата, което обаче не било възможно по Конституцията. „Затова всичко това изглежда абсурдно и смешно”, каза Кутев.

"Аз се радвам че Кьовеши се заема с това, радвам се на прожектора, който светна, но Европейската прокуратура няма съответните правомощия", посочи още Кутев, който смята, че европейския главен прокурор ще има проблеми с ЕНП в Европарламента.

Причина за всичко това, според Кутев, са различията в коалицията. А това води неминуемо до загуба на доверие в правителството заради "тежки неизпълнения на обещания".

По темата с разрива между Стефан Янев и Кирил Петков коментира: “Правителството започва все по-стремглаво да губи доверие. След това идват противоречията. Какво стана с реформите в здравеопазването и образованието? Кога ще дойдат изравняванията в неравенствата? Според мен тежките неизпълнения на обещанията е причината за разрива в правителството”.

Кутев не смята, че геополитическата ориентация е била причината за разрив между Петков и Янев.

“Ако се съсредоточим в това да спрем Путин, ние сме в грешна посока. Начинът, по който постъпва Путин е същият, по който българските войници стояха в Афганистан. Войните продължават. Как може да обвиняваме Путин, че той спазва правилата на съвременната система, т.е. правото на силата? Прилагането на сила е част от европейския начин на мислене. Ние предизвикваме войни”, коментира политикът от БСП.

Според него ембаргото и санкциите нарушават диалога в Европа. По думите му проблемът не е, че “Путин е някакъв зъл човек, който е овладял Кремъл”, а в политиките на Запада.

Той беше категоричен, че Русия е част от съвременната европейска цивилизация.

България не може да се откаже от доставките на руски газ, посочи още Кутев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай