Кунева: В наш интерес е Македония да има европейска перспектива

Кунева: В наш интерес е Македония да има европейска перспектива  | StandartNews.com

България винаги е имала последователна позиция, че е в неин национален интерес съседите й да имат ясна европейска перспектива, за да има стабилност в региона. Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева по време на среща с македонския вицепремиер Фатмир Бесими, информират от пресслужбата на МС.

Европейската перспектива е стимул за демокрация и реформи, но е труден процес и изисква категорична политическа воля за постигането на критериите за членство, подчерта Меглена Кунева.

От своя страна македонският вицепремиер Бесими изброи мерките, които правителството и политическите сили предприемат за стабилизиране на политическата ситуация в страната му, както и мерките, изисквани от Европейската комисия в областта на медийния плурализъм, честността на избори и борбата с корупцията. Кунева коментира, че тези действия са стъпка в правилната посока и изрази надежда предсрочните избори през април да дадат стабилност на страната. Тя посочи, че между България и Македония е необходимо да се подпише Договорът за добросъседство. В двустранните ни отношения има все още открити въпроси, но е важно те да бъдат преодолявани стъпка по стъпка в конструктивен тон, категорична беше Кунева.

Двамата вицепремиери обсъдиха възможностите за сътрудничество в областта на европейската интеграция на Македония, включително и възможностите за обмяна на опит. Кунева посочи, че изключително важно за европейската интеграция е създаването на устойчиви институции и реалното прилагане на законите, които се приемат. Двамата обсъдиха и възможностите за трансгранични проекти.

Вицепремиерът Кунева заяви още, че макар Македония да е извън ЕС, тя има своето място в разговорите на Съюза по мигрантската криза. Сътрудничеството с ЕС и страните членки по темата е база за общи действия и решаване на кризата, посочи още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай