Кунева: Състоянието ни е резултат от системен грешен подход

Кунева: Състоянието ни е резултат от системен грешен подход | StandartNews.com

София. "Хроничната липса на демократично управление на държавата я доведе до тежък ляв провал. Когато 49 % от българите са на прага на бедността, а безработицата от около 6 % през 2008 г. е почти двойно по-висока през 2013 година – близо 13,5 %, това означава провал на управлението. И на предходното", заяви в интервю за Агенция „Фокус" лидерът на „Движение България на гражданите" Меглена Кунева.

Тя определя състоянието в страната като резултат от системен грешен подход и на лявото управление в момента, и на предходното популистко управление. Повече от 1 млн. българи не се осигуряват, здравната система е в колапс, пенсионната система е в „йо-йо ефект", допълва Кунева и казва, че правителство след правителство преминава с политическа „метла" през администрацията, което, по думите й, изцежда всякакъв професионализъм от нея. Според лидера на ДБГ, правителството няма политики за привличане на чужди инвестиции, ежедневно се съобщава за загуба на европейски средства, а малкият и среден бизнес няма достъп до нормални кредити и български фирми местят производствата си в чужбина.

По мнение на Кунева страната бързо се нуждае от демократично дясно управление. След 4 години поемаме председателството на ЕС, припомня още тя. До тогава Реформаторският блок предлагаме двутактова реформа - на първи етап ще предприемем неотложни мерки за нормализирането на изборната среда и ще се фокусираме върху подготовката за промени в Конституцията. По думите й, несправедливите изборни правила донесоха тежка криза на доверието към партиите в страната, а Изборният кодекс продължава да е същият, както и промяната му зависи от същите народни представители.

По думите на Меглена Кунева, те гласуваха забрана на българите да си продават земята. Назначиха непрозрачно партийно зависими и неподготвени хора навсякъде, допуснаха ксенофобски прояви и страната да се прочуе с безхаберието на лявото управление по бежанския проблем, е оценката на Меглена Кунева за управлението през 2013 година. Подслушват и не спират да подслушват", допълва още тя и определя енергийната политика на кабинета „Орешарски" като вкарване на страната в енергийна зависимост от Русия.

Лидерът на ДБГ казва в интервюто, че най-голямата лъжа на изминалата 2013 година е, че гражданските и студентските протести са платени. Според нея, това е най-непристойната лъжа на политиците за техните избиратели и че платени под една или друга форма са десетките политически решения на управляващите, а не протестиращите хора. Кунева пояснява, че такива платени услуги на правителството са подарените обществени поръчки на обръчите от фирми и на приятелските кръгове, назначенията на близки на апетитни постове без конкурси и гласуването на закони за приятели и закони за неприятели.

Според лидера на ДБГ, ако протестите продължат и през 2014 година, това ще е знак, че страната продължава да не се управлява според очакванията на хората, а управляващите не могат още дълго да се държат като „ни чул, ни видял". Тя определя намеците на БСП и ДПС, че ще изчакат да видят резултатите си на европейските избори и тогава ще решат дали да правят предсрочни парламентарни, като политическо високомерие, което им се трупа към цената, която ще платят на изборите и че ако и при евроизборите се приложат негативните практики от предсрочните парламентарни и от президентските, България тежко ще се маргинализира в периода, в който трябва да се готви за председателството на ЕС.

По думите на Меглена Кунева, предсрочни избори и правителство, което да работи с насочен мандат, подготвяйки Велико народно събрание, до голяма степен ще дадат надежда за изход от политическата криза. Кунева очертава още и административна реформа, спиране на партийните назначения, европейски правила в обществените поръчки, прозрачни конкурси и назначения, промени в МВР и правосъдието, облекчените условия за бизнеса като част от реформите, които задължително трябва да се извършат, като допълва, че за някои от тях не е нужна промяна на Конституцията. Нищо по-малко от това, няма да е достатъчно за страната ни на този етап вече, казва още лидерът на ДБГ в интервюто.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай