Кунева: Нямаме диалог с държавата

Кунева: Нямаме диалог с държавата | StandartNews.com

София. "Великобритания и Ирландия, както и Швеция, бяха страните, които 2004 година абсолютно веднага отвориха границите си за новите страни. Тогава аз ги поздравявах непрекъснато. Това беше преди кризата. Това беше в друга икономическа ситуация. Събитията обаче промениха картината, и за съжаление британските политици не удържаха. Разбира се, че няма никакъв шанс нашият договор да бъде променен и българи, и румънци, всички останали eвропейски страни, с които сме подписали, трябва да сме като един, че не може по прищевките на една или друга конюнктура да се сменя договорът. Договорът е сключен, това е старо римско правило, и то е библия", заяви пред „Неделя 150" председателят на Движение „България на гражданите" и бивш еврокомисар Меглена Кунева по повод падането на ограниченията за достъп до пазара на труда в ЕС от 1 януари 2014 г.

"Комисарят Андор е за мен един от героите на ЕК, особено през последната година. Удържа нещата блестящо, преговаря със страните членки и с Великобритания по най-добрия възможен начин. Всъщност ЕК комисия предложи 5 мерки, с които да ограничи т. нар. „социален туризъм", за да може да успокои и другата страни. Затова сме в Европа, за може да имаме по-голяма икономика, за да може нашите производители да имат по-голям пазар, на който да
изнасят, и нашите хора да могат да работят на повече места, отколкото е нашата страна. Да могат да отидат, да се върнат, пак да отидат, пак да се върнат и да донесат тази напредничавост, която в страни със столетия демокрация я има, да я донесат обратно в България. Нищо по-малко от това. Тревожното в България е, че нямаме добър диалог със собствената си държава, гражданите. България нямаме чувството, че е на гражданите.

За да има по-добър диалог между хората и държавата правителството трябва да бъде широко подкрепяно и хората да имат обща мисъл за една цел, както преди е било влизането с ЕС, изтъкна Кунева:

Според мен тази обща цел, която трябва да ни обедини в момента, е през преговарянето на държавата отново, преговаряне като преговори, но и може би преговор като: „Хайде да видим какво сме направили дотук". Затова за мен въпросът за конституцията е много важен. Няма как там да не излязат точно тези въпроси. Ние нямаме активисти на граждански права в истинския смисъл на думата. Ето защо аз не знам примерно българската държава какво мисли при защитата на личните данни в европейски мащаб.

Хората, които подкрепиха "България на гражданите", видяха в Реформаторския блок натрупване на критична маса за реализиране на нещата, на които ние държим, каза Кунева.

Много е лесно да се изкриви общественото внимание в някаква тема, която е лесна, която е вкусна. Ако искаме да държим вниманието към големите теми, то те са свързани винаги и само със свободата. Това, за което вие говорихте, това е свобода - да можеш да имаш избор, включително и за това как разполагат с личните ти данни, това пак е свобода. Възможността да отвориш едно предприятие и да не ти го затворят утре, защото просто не си от правилната страна, това пак е свобода. За мен винаги въпросът с Европейския съюз и България е въпрос на разширяване на българската свобода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай