Кунева: Никой няма да ни поднесе Шенген на тепсия

Кунева: Никой няма да ни поднесе Шенген на тепсия | StandartNews.com

Никой няма да ни поднесе Шенген на тепсия, трябва непрекъсната борба за тази кауза. Въпросът трябва да бъде поставян на всички европейски съвети - на министрите на вътрешните работи, на европейските и външните работи и на срещите на върха. Това заяви в ефира на БНР днес вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева.

Тя беше категорична, че страната ни трябва да получи ясна пътна карта с дати кога точно може да очаква поетапното отпадане на границите. В момента сме в ситуация, която повече не може да се толерира.

Без достъп до шенгенските информационни системи Българската гранична полиция не може да поверява лицата, които влизат в страната дали са издирвани, нито да работи по системата "горещи следи". Това поставя на
риск сигурността както на България, така и на целия ЕС, каза още вицепремиерът. Тя допълни, че без яснота за Шенген, страната ни не знае и как ще участва в засилването на европейската гранична служба Фронтекс, която също е замислена да функционира през шенгенското законодателство.

Кунева посочи, че политическата ситуация в Европа е изключително сложна - всяка една страна се бори с международните си задължения и с вътрешното мнение на ксенофобски и популистки партии. Въпреки това ние
изпълняваме ангажиментите си, и европейските страни трябва да изпълнят ангажимента си към нас и да приемат България в Шенген, както това е разписано в договора ни, категорична беше Кунева.

По отношение на трагичния инцидент в Средец, Кунева посочи, че в ситуацията не може да се подцени нито един нюанс - нито уважението към гранична полиция, нито към човешкото измерение на мигрантската криза. Един човешки живот е загубен и няма как да не реагираме, но когато се засягат институциите на българската държава, трябва да говорим с факти, коментира още Кунева.

По думите й и премиерът, и МВР са реагирали правилно в ситуацията. Напускането на съвета дава ясен външнополитически знак, че България не гледа с лека ръка на проблемите, които могат да възникнат в страната от
мигрантската криза и че цени хуманитарния аспект, както и е знак към гранична полиция. Кунева посочи, че в срещата си с Върховния комисариат по бежанците на ООн в петък е предала именно това сериозно отношение на България.

Вицепремиерът призова да не се търсят конспиративни теории и да се ползва случаят за насаждане на ксенофобия. Всички знаем, че в Турция в момента има два милиона бежанци и тя е изключително надежден партньор, каза още Кунева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай