Куфарът е най-добрият приятел на евродепутата

Куфарът е най-добрият приятел на евродепутата | StandartNews.com

12-часовият работен ден изисква винаги да имаш втори тоалет в офиса

Удобни обувки и добър сътрудник. Това са две от основните или почти задължителни условия за всеки евродепутат. Ежедневието на избраниците в Брюксел е повече от натоварено, въпреки митовете, че се чудят как да харчат големите си заплати. Срещи, конференции, заседания на групи и безконечните пътувания между Брюксел и Страсбург, както и седмичните завръщания в страната бележат програмата на евродепутатите. За целта всеки един от тях има по няколко сътрудници, които често могат да се окажат и по-информирани от политиците.

Седмица след европейските избори графикът на бъдещите евродепутати вече е определен. А първата сесия на новия Европарламент е насрочена от 1 до 3 юли в Страсбург. Месецът преди официалния старт на Европарламента обаче ще има заседания на новосформираните политически групи, където неофициално ще се коментират номинациите за отделните комисии. Първите срещи на върха на политическите групи са от 7 до 11 юли. От 14 до 17 юли Европарламентът трябва да избере по график и новия президент на Европейската комисия. Преди да седнат на местата си в Европарламента, депутатите отново подлежат на рутинна процедура по проверка на техните документи.
Изборът на сътрудници пък по неписано правило става по личен избор на политиците, тъй като е ясно, че точно те са дясната ръка на евродепутатите. Обикновено изискванията са

да владеят минимум два езика

да бъдат факири по писане на доклади, обобщения. Като плюс се смята и да познават в детайли градския транспорт в Брюксел и Страсбург, с усмивка признават опитните в коридорите на властта на Европа. Работният ден понякога включва повече от 12 часа, затова и в офисите си в Европарламента и технически персонал, и евродепутати имат поне един резервен тоалет. Често от заседанията евродепутатите отиват директно на летището и е обичайна гледка в четвъртък следобед във фоайето на Европарламента в Брюксел политиците да носят със себе си пътни чанти на колелца или компактни куфари.

От изброеното дотук може да се направи погрешен извод, че евродепутатите са хора за съжаление. Но и в Брюксел, и Страсбург са създадени почти перфектните условия за работа, без да им се създава излишен дискомфорт. Малък минус отбелязват тези, които ползват хотелите в двата града, тъй като в белгийската столица често има недостиг на големи и комфортни стаи. При международни форуми същият проблем се очертава и в Страсбург. На разположение на евродепутатите е автопарк от микробусчета, които ги извозват от сградата на Европарламента до летището и обратно. Транспортът е безплатен, но през годините се е наложила традиция политиците да заделят по 1 или 2 евра на монети и

да ги дават за късмет на шофьорите

Така, ако 8-местно микробусче превози евродепутати в едната или другата посока, то шофьорът доволно може да прибере между 10 и 12 евро бакшиш.

Заради компактната програма евродепутатите ползват ресторанти и кафета в самите сгради на Европарламента и в Страсбург, и в Брюксел. Част от ресторантите се славят с перфектната си кухня и изискано обслужване, което е разбираемо предвид факта, че там може да се видят държавни глави, лидери на европейски партии, еврокомисари и други. Със същата сериозност, с която европейските политици подхождат към дебатиране на резолюции, се включват и в благотворителни инициативи. Базари, изложби и представяне на книги от родните им държави са една част от ангажиментите на 751-те. Пак задължителна част от задачите на евродепутатите е и

посрещането на групи от страните членки

Посетителите в Европарламента за всеки евродепутат годишно са между 100-120 души. Групите обикновено наброяват около 20 активисти, общественици или симпатизанти и журналисти на отделните държави. Веднъж в месеца, ако не е определено допълнително заседание, евродепутатите са в Страсбург за 4 дни, а през останалото време работят в Брюксел.

Всеки петък летя към България

Пътуването не ме уморява, обогатява ме, казва Мария Габриел от ГЕРБ

- Г-жо Габриел, какъв е животът на евродепутата?
- Динамичен. Ние имаме три места, на които живеем - България, Страсбург и Брюксел. 3 седмици в месеца - от понеделник до четвъртък, са заседанията или на парламентарните групи, или на парламентарните комисии в Брюксел. А една седмица в месеца - т. нар. червена седмица, сме в Страсбург.
- Колко често се прибирате в България?
- Всяка седмица от петък до неделя съм си в България. С изключение на седмиците, в които имам някакви задачи като подготовка на доклади или законодателни промени, когато се налага да остана в Брюксел.
- Къде живеете в Брюксел?
- В Брюксел живея на квартира, под наем съм, а не на хотел. Що се отнася до живота в европейската столица - не съм компетентна, тъй като моето ежедневие минава основно в работа в Европейския парламент (ЕП), където животът е динамичен и доста натоварен.
- А когато сте в Страсбург?
- В Страсбург има два варианта - или на хотел, или под наем. Що се отнася до цена обаче, двете излизат долу-горе на кантар. Ние живеем със съпруга ми в апартамент под наем там.
- Контактувате ли с други български евродепутати извън работните срещи или с българи, работещи там?
- Разбира се. Контактите с другите българи в европейските институции, било то стажанти или евродепутати, са един от най-важните аспекти на задълженията. Специално за стажантите - тези млади хора много добре приемат факта, че се срещаме с тях, защото имат шанса да споделят с нас впечатленията си - и положителни, и някои не толкова.
- Въпреки че се прибирате почти всяка седмица, прекарвате по-голямата част от времето си извън България. Липсва ли Ви родината?
- България винаги липсва на всеки, който обича страната си. Аз обичам ужасно България и винаги се връщам с най-голямо удоволствие и с огромна радост. Все пак това е моята родина. Категорично предпочитам живота тук, защото страната ни има нужда от всички нас и от всичко, което ние можем да й дадем. Не бих искала обаче това мое изказване да бъде интерпретирано по краен националистичен начин, защото аз оценявам най-голямото богатство на ЕС - свободата на движение и свободата да се установим и живеем, където поискаме. Идеята обаче е да се обогатяваме от останалите култури и да направим така, че това, което сме натрупали като знания, опит и контакти, да бъде полезно и за България, за да се превърне тя в един достоен и активен член на ЕС.
- Как си почивате?
- И когато почивам, предпочитам да пътувам. То си е казано - човек е човек, когато е на път. Обичам да откривам красотата на нови места, да научавам историята им и да се срещам с хора, чийто поглед върху нещата е различен и може да обогати и моя. Но пак казвам, дори когато пътувам по работа, за мен пак е удоволствие, защото ме обогатява в личностен план.
- Успяхте ли чрез работата да създадете нови приятелства?
- Категорично да. Едни от най-интересните, интригуващи и много бързо задълбочаващи се приятелства възникват именно на работа. Най-малкото, защото те винаги са свързани със споделяния на даден момент, на нещо, което се случва, с хора, които имат виждания и разбирания, близки до твоите собствени. Това е нещо безценно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай