Крум Зарков прочете присъдата на БСП

Служебният правосъден министър посочи, че внимателно е следил предизборната кампания

Крум Зарков прочете присъдата на БСП | StandartNews.com

Служебният правосъден министър Крум Зарков посочи, че внимателно е следил предизборната кампания. По думите му БСП се е затворила, но пред нея все още има хоризонти, защото е единствената лява партия с представителство в парламента.

"На въпроса може ли да стане отново голяма и ключова партия, отговорът е - може и трябва. БСП трябва да бъде прогресивна, голяма, лява партия и в нея има хора, които да могат да го реализират. Но много ключова е ролята на хората, които задават посоката. В момента други, не аз носят отговорност за нейното развитие. Мисля, че съвсем скоро БСП ще намери пътя, необходим не само за социалистите, но и за хората", заяви Зарков в ефира на БНТ.

"Трябва да се състави правителство и функциониращо, сравнително хомогенно мнозинство, което да приеме многото закони на служебното правителство", каза служебният министър.

Преди изборите всички политически сили декларираха, че подкрепят предложенията за промени в НПК и в Закона за съдебната власт, които изготвя Зарков.

"Надявам се да подкрепят и това няма да е заставане зад мен. Ако го направят, аз пръв ще поздравя всяка една от политическите сили, всеки един от депутатите, който ги е подкрепил, че е отворил пътя на България към правовия ред, че е свалил от България осъдителни решения, които плащаме всички ние непрекъснато и без причина, че е позволил да влезем в Шенген, че няма да ни сочат непрекъснато с пръст и да чакаме доклад след доклад", заяви той.

В законопроекта за механизъм за разследване на главния прокурор е преработена съвсем малка част от вече направеното от предишния правосъден министър Надежда Йорданова, каза Крум Зарков.

"Промените не са съществени. Когато има сигнали и сериозни данни за евентуално извършено престъпление на главния прокурор или някой от заместниците му, съдия с ранг на върховен съдия ще бъде избран на случаен принцип, за да ръководи разследването. Ако той счете, че има достатъчно доказателства, друг съдия ще внесе обвинение. За определено време двама върховни съдии ще упражняват функциите на прокурор по едно дело и един въпрос и след като то приключи, те ще се върнат обратно на съдийските си банки, за да не може нито преди делото, нито след него този, който го води, да бъде зависим от човека, когото разследва".

Конституцията не урежда въпроса за разследването на главния прокурор, нито му дава имунитет, заяви Зарков. Коментира още, че законопроектът е изключително важен и не засяга само един човек. Припомни, че по различни негови варианти се работи от 2009 г. насам.

Попитан може ли прокуратурата да се премести в изпълнителната власт, както е в САЩ, Зарков отговори, че така проблемите ѝ няма да се решат.

"Когато главният прокурор е част от изпълнителната власт, той обвинява. Когато е магистрат, както при нас, той трябва да установи обективната истина, т.е. той не е само обвинител, той е първата линия на защита, която трябва да установи дали срещу вас има наистина сериозни доказателства или не. Той гледа какво ви овинява и какво ви оневинява. Разделението на изпълнителната власт и на обвинителната власт според мен трябва да бъде запазено".

След петите поредни избори все още не е ясно ще има ли сформирано нормално мнозинство, подчерта министърът. "Нека направим това, което е на една ръка разстояние и евентуално всеки вече да се бори за своите по-големи и ексцентрични идеи".

На въпрос защо Сърбия за пореден път отказва правна помощ за екстрадиция на издирвани от българските власти лица, Зарков отговори, че съдебната система там е различна.

"У нас решението за екстрадиция го взима съдът. В Сърбия дали това го решава на последна инстанция техният министър на правосъдието. Има такива държави, знаете, имаме и с Дубай много известни случаи, в които трябва да се развива правната помощ и очевидно тук международният правен ред не е достатъчно ефективен".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай