Неделя,

Крум Зарков направи разкритие. Остава ли редовен министър?

От: СТАНДАРТ -
1820
Крум Зарков направи разкритие. Остава ли редовен министър?
A
A
A

Остава ли министър и в редовно правителство? Отговор на този въпрос даде шефът на правосъдието Крум Зарков в интервю за „Защо, господин министър?” по бТВ.

Ще бъда редовен министър само в правителство с мандата на моята партия – БСП, категоричен бе Зарков, с което даде да се разбере, че няма да участва в коалиционен или експертен кабинет, съставен с мандат на друга партия.

Зарков коментира и думите на Корнелия Нинова за „плана за убийството на БСП“. „Питайте нея, аз не съм запознат с този план, но виждам резултатите на БСП и ако Корнелия Нинова ги интерпретира като нещо добро, това си е неин проблем. За мен те са много слаби, меко казано“, каза той. Според него политиката е конкурентна среда и е нормално да се появи партия като „Левицата“, защото е бил на лице вакуум.

Крум Зарков каза също така, че не е запознат с това, че правен съветник на президента Румен Радев – Силва Дюкенджиева, е наблюдавала честността на вота от името на „Левицата“. Според него няма нищо общо между дейността на правния съветник по време на вота и организирането на изборите от служебното правителство. Той не вижда и връзка между Румен Радев и създаването на „Левицата“.

Изборите бяха много трудни заради последните законови промени, а връщането на хартиената бюлетина доведе до надраскани протоколи и невалидни бюлетини, коментира още Крум Зарков.

„Резултатите от изборите бяха признати от всички участници в тях – това е най-важното. Те бяха и много трудни заради последните законови промени. Връщането на хартията в процеса върна и надрасканите протоколи, и невалидните бюлетини. А тези, които твърдяха, че това върна избирателите, не се оказаха прави“, обясни той.

17% от протоколите са с грешки, а всяка пета камера не излъчваше на живо. Крум Зарков обаче подчерта, че служебното правителство се е справило с провеждането на изборите. „В Министерство на електронното управление бяха поставени пред една практически невъзможна задача – за 40 дни да осигурят огромен брой устройства и да обезпечат цялата технология, която седи зад това. Те направиха това, което можаха и мисля, че се справиха добре“, уточни той.

Правосъдният министър припомни, че и преди това е заявявал, че „видеонаблюдението не може само по себе си да отстрани порока на хартията, нито да реши ребуса на смесеното гласуване“.

„Видеонаблюдението беше измислено като ерзац (непълноценен заместител на нещо – б.р.), за да отговори на един въпрос, който въобще не биваше да бъде задаван. А именно – как се гарантира честността на вота. С пълното машинно гласуване и ваденето на протоколите от устройствата до голяма степен въпросите с броените бяха елиминирани“, каза още министърът.

Той допълни, че хартията се върна и видеонаблюдението не може да покрие този порок. Въпреки всичко правителството е направило всичко по силите си и дори да обезпечи финансово това наблюдение.

„Смесеното гласуване в една и съща секция – с хартия и с машина, е възможно най-лошият вариант. Това са гарантирано надраскани протоколи. 45 000 са невалидните бюлетини. И проблемът не е във видеонаблюдението – той е на друго място“, каза още правосъдният министър и допълни, че проблемът е в законодателството, а не в организацията на вота.

Крум Зарков  коментира и оплакването от страна на партийните лидери, че служебната власт се е намесила в изборите срещу една или друга политическа партия. „Самият факт, че един лидер се оплаква от двама министри, които засягат проблеми, които не са им изгодни, а друг лидер – други теми, които пък на него не са му удобни, е показателно, че служебното правителство не е имало за цел на навреди или да помогне на когото и да било“, каза той.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com