Кристалина Георгиева: Правилният избор е за здравето на българите

Кристалина Георгиева: Правилният избор е за здравето на българите  | StandartNews.com

Казанлък. „В Европа много се цени здравето на хората и на базата на доказаната вреда от пушенето в голяма част от европейските страни забраната е пратена в миналото. Никъде не е било лесно, навсякъде в началото е имало спорове дали трябва или не да се забрани, но в крайна сметка вредата е безспорна, а тъй наречената вреда за икономиката никъде не е доказана". Това заяви в събота в Казанлък българският еврокомисар Кристалина Георгиева по повод намеренията на новата управляваща коалиция да либерализира режима за тютюнопушене. Тя се надява, че това, което беше решено с много спорове миналата година ще се запази и ще бъде направен правилният избор за здравето на българите. Заедно с целия си екип еврокомисарят за борба с бедствията посети в събота Града на розите.

Георгиева се срещна и с радиолюбители, които през уикенда провеждат свой форум в Казанлък. „Те имат директно отношение към моята работа, тъй като много често при бедствия са единствената комуникация, както беше Чили след силното земетресение с над 8 по скалата на Рихтер, когато започнах работа като еврокомисар, припомни си тя. С радиолюбители, които у нас са 6 000, еврокомисарят е обсъдила възможността Европа да институционализира тяхната дейност, те да бъдат включени в превенцията при бедствия. Тя припомни, че догодина България ще бъде домакин на световен конгрес на радиолюбителите и дотогава ние също трябва да направим реални стъпки в тази посока.

„Към настоящия момент тревогата от покачване нивото на р. Дунав се насочва към Унгария, където пикът ще бъде на 9-10 юни. Вече има превантивна евакуация на хора и това е правилно", засегна и актуалната тема за опустошителните наводнения в Европа комисар Георгиева. Тя отново повтори прогнозата, че рискът за България бил умерен, малко по-висок е бил за Румъния, където брегът е по-нисък. Върви подготвителна работа навсякъде, да се надяваме че най-лошото ще ни се размине, добави тя.

Комисар Георгиева и нейния екип разгледаха прочутата Казанлъщка гробница, която в списъка на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство и етнографския комплекс в Казанлък. Домакините ги почерпиха с традиционните за Долината на розите ликьор и сладко от рози.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай