Четвъртък,

Кристалина каза как да вдигнем икономиката

От: СТАНДАРТ -
Кристалина каза как да вдигнем икономиката
A
A
A

Да се инвестира повече и по-бързо в преструктурирането на икономиката. Това съвет даде управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в интервю за БНТ.

Тя заяви, че тези инвестиции са важни и за България, като страната може да се възползва от европейски финансиране на подобни проекти.

Според нея световната икономика трябва да продължи да расте, но като мине към нисководородно развитие с използване на възобновяема енергия и рециклиране. Това означава нов цикъл за развитие и тласък към по-добро бъдеще. Георгиева обаче подчерта, че трябва да се вземат трудни решения, като да се сложи цена на това нисководородно развитие. "Днес средната цена е три долара на тон намалени въглеродни емисии и трябва да стане 75 долара на тон", каза шефката на МВФ.

Виждам шанс да коригираме траекторията на икономическото развитие, заяви Георгиева.

Според нея пандемията е довела и до отрезвяване и темата за климатичните промени не е отпаднала, тъй като сме осъзнали колко сме зависими от природата.

Георгиева изрази оптимизъм, тъй като в тази криза изключително бързо и координирано са взети действия да се спре упадъкът на световната икономика и да се предотврати "тотален крах", криза, каквато не е имало.

"Поставихме икономиката в едно замразено състояние. В същото време много бързо и гъвкаво се предоставиха финансови помощи на бизнеса и на хората, за да могат да продължат да функционират в тази много странна обстановка", заяви Георгиева.

"За кратко време се появиха много ваксини. Освен това в тази криза бързо и координирано се взеха действия да се спре упадъка на световната икономика и се предотврати тотален крах. Бързо и гъвкаво се предоставиха финансови помощи за бизнеса. Това е гигантска дейност, 16 трилиона долара е фискалната помощ", каза още Кристалина Георгиева.

"Уважение към закона, прозрачни контракти и да няма корупция, това е важно за МВФ. Стремим се към данъчна система, която да дава по-справедливо разпределение на приходите от данъци. Подкрепяме това да има универсален кооперативен данък. Да има справедливо облагане на дигиталните услуги", каза още Кристалина Георгиева.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички