Кредити бутат ГЕРБ към парламента

Няма да се върнем, отсече ръководството, раздават вътрешни заплати от субсидията

Кредити бутат ГЕРБ към парламента | StandartNews.com

София. Депутатски кредити забутаха ГЕРБ към парламента. Месец след като не ходят на работа по нареждане на лидера си Бойко Борисов, избраници започнаха да се оплакват от финансови затруднения, научи "Стандарт".

"От няколко дни в централата се получават писма от депутати, които се оплакват, че няма да получат заплати, а имат кредити. Това са хора, които са оставили бизнеса си, за да дойдат в София и да работят за партията. А сега могат да изпаднат в невъзможност да покриват задълженията си", разкри отлично информиран източник от ГЕРБ. В партийния офис знаят имената на депутатите, но категорично отказаха да ги коментират. Част от ръководството получило оплаквания и на мобилните си телефони. "Ако някой е в парламента, за да си оправи кредитите, не е познал. Ние правим политика", контрирали обаче от ръководството на партията.

В първите заплати, които депутатите в 42-ия парламент вече получиха, не са отразени отсъствията на ГЕРБ, тъй като месецът финансово е приключил точно при излизането им от парламента. При някои от депутатите обаче има удържани пари за наеми на ведомствените жилища, които са ползвани във времето между двата парламента. Теслата за всички обаче ще е в заплатите, които ще получат през юли. Тогава по сметките на ГЕРБерите ще постъпи една трета от заплатата, или 732 лв. Според правилника при три поредни неизвинени отсъствия или пет за месец депутатът губи 2/3 от възнаграждението си. Основната заплата на избраниците е 2196 лв. Т.нар. безотчетни, които се полагат на всеки депутат, пък отиват в обща сметка на групата и с тях се покриват общи разходи, обясниха от ръководството на групата.

Депутати се оплакват и от факта, че освен намалени заплати ще бъдат осигурени и само върху сумите, които реално ще получат след глобите за отсъствия. В ГЕРБ обаче са категорични, че Народното събрание трябва ги осигури върху пълната им заплата.

"Липсата на заплати изнервя депутатите, тъй като част от тях се преместиха в София със семействата си, а това за всеки е голям разход. Никой не иска да застане с името си, защото това уронва престижа на партията", коментира депутатка от ГЕРБ. Тя твърди, че с част от колегите си са готови да се върнат в парламента, тъй като са избрани от хората и "трябва да си вършат съвестно работата".

Междувременно от централата признаха, че ще плащат нещо като партийни заплати на депутатите, които се трудят по своеобразен парламент в сянка. Въпреки че не са на жълтите павета, в офиса на ГЕРБ кипи активен партиен живот - пишат се законопроекти, становища по идеите на БСП и ДПС, питания до Конституционния съд и др. Още не е ясно кой какви суми ще вземе. Но те ще бъдат раздадени от държавната субсидия за партията.

В ръководството на ГЕРБ пък са категорични, че и тази седмица няма да се върнат в парламента. Засега няма насрочена и сбирка на групата, както се твърдеше вчера. ГЕРБ запазва позицията си, че ще влезе отново в парламента само при обсъждане на искане за свикване на Велико народно събрание, както и при дебати за поправки в Изборния кодекс.

Междувременно петимата водачи на отцепниците се подготвят да правят обиколки из регионите си и да обясняват аргументите си да се махнат от ГЕРБ, съобщи за "Стандарт" Иван Петров от Хасково. Според него само от града и от близкия Димитровград 170 души са готови да се разделят с партията. В близките дни щели да имат по-подробна информация за "листопада" по места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай