Край! Нехамер каза кога влизаме в Шенген

Последното изявление на австрийския премиер

Край! Нехамер каза кога влизаме в Шенген | StandartNews.com

Както съобщава електронният сайт на австрийските радио и телевизия ОРФ, днес преди срещата на върха в Брюксел федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер е направил изявления за издигане на повече гранични бариери по външната граница на Европейския съюз.

„Най-после трябва да счупим табуто "огради“, е казал канцлерът.

"България има нужда от ограда, която да бъде подкрепена със средства на Европейския съюз", смята той. По-нататък Нехамер е заявил, че е водил „тесни разговори“ с държавните глави на България и Румъния, двете страни, срещу които Австрия наложи вето за влизане в Шенгенското пространство. "Българският президент сам отбеляза", е продължил канцлерът, "че е необходимо да се укрепи оградата на границата с Турция." По собствени данни София се нуждае за тази цел от около два милиарда евро, пише ОРФ.

Австрийската министърка по европейските въпроси Каролине Едщадлер е говорила снощи по телевизионния канал на вестник „Кроне“ за необходимостта от „физически бариери“ за защита на външните граници, се казва в статията.

„Оградите не са нищо ново“, е заявил Нехамер предвид бариерите на гръцко-турската граница. „Но досега държавите бяха оставени сами, Европейската комисия не отпускаше средства.“

България е изпълнила през 2011 година всички необходими технически критерии, цитира ОРФ реакцията на българския президент Румен Радев на австрийското вето и добавя, че всяко възражение на засегнатите държави е вътрешнополитически мотивирано.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай