Красимир Янков: България има нужда от нови ядрени мощности

Красимир Янков: България има нужда от нови ядрени мощности | StandartNews.com

София. В момента се правят усилия и се изпълняват всички необходими мероприятия за удължаването на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй". Първият е с възможност да работи до 2017 г., вторият – до 2021 г. Но, възможността за удължаване на работата им е с още 10 години. Необходима ни е нова ядрена мощност, която да работи паралелно с 5-ти и 6-ти блок - до тяхното затваряне. През периода направената инвестиция трябва да се изплати, а след това да продължи да произвежда евтина електроенергия – поносима за българските граждани и бизнес, а същевременно - привлекателна за чуждите инвеститори. Това заяви пред Канал 3 народният представител от Коалиция за България и член на комисия по енергетика в парламента Красимир Янков.

„Една нова ядрена мощност ще има живот от 60 години, с възможност за удължаване с още 20 години, така че е важна перспективата за толкова много години напред да разполагаме с електроенергия на ниска цена. Ние се стремим да създадем условия за излизане на България от кризата и именно затова е необходимо да се подготвим за предстоящо повишено потребление от евтина електроенергия, която ще е необходима както на нашите предприемачи, така и на чуждите инвеститори", посочи Красимир Янков.

Той обясни, че изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй" е обект с национално значение – поради описаните по-горе аргументи, и това автоматично съкращава и сроковете за всички необходими процедури. „Във връзка със заявката за прозрачност във всички сфери, с които ние спечелихме доверието на обществото – аз ви гарантирам, че нито едно решение по повод изграждането на новата ядрена мощност няма да бъде взето „на тъмно" – именно поради факта, че това е обект от национално значение, който касае всички сфери на стопанския живот и битовото потребление", категоричен бе Янков.

По отношение на необходимостта от нови енергийни мощности Красимир Янков обясни, че в момента има много по обем инсталирани мощности от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/, но те не са базови – като атомните централи и топлоелектрическите централи, защото зависят от капризите на времето – вятър и слънце. По думите му страната ни има необходимост от надеждни мощности - и изграждането на 7 блок в Козлодуй и АЕЦ „Белене" имат ключово значение за енергийната ни сигурност. Според Янков термичните централи, като базови мощности, не представляват алтернатива на атомните, защото след 2022 г. трябва да бъдат с технология за пълно улавяне на въглеродния диоксид, което силно ще повиши цената на произвежданата от тях електроенергия. Красимир Янков подчерта, че именно ядрените централи имат потенциала да произвеждат най-ниската като себестойност и най-екологичната енергия.

„Новият блок в Козлодуй не изключва възможността за рестартиране на проекта АЕЦ „Белене", защото руската технология по отношение на безопасността е не по-слаба от американската, каквато е и оценката на политическите ни опоненти от ГЕРБ", каза Красимир Янков. По думите му важен компонент за икономическия растеж на България е да развиваме паралелно двата проекта за ядрени мощности - в Козлодуй и в Белене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай