Кой как смята: Кирил Петков изкара 2,5% дефицит

Прогнозите на финансовото министерство се разминават с тези на МВФ, казват от "Промяната"

Кой как смята: Кирил Петков изкара 2,5% дефицит | StandartNews.com

Бившият премиер Кирил Петков направи свои сметки за бюджета и заяви, че дефицитът няма да надвишава повече от 2,5-2,6% от БВП. Така че всички заложени социални мерки може да продължат да се изпълняват. 

Защо се получава разминаване с разчетите на служебния министър на финансите Росица Велкова, която очаква дефицит от над 6%?

"Когато се опитваме да решим една задача със сбъркани условия, се получава и грешно решение", е мнението на Андрей Цеков от "Продължаваме промяната" пред Нова нюз.

"Ние до момента не сме видели бюджет на служебното правителство. Това, което стана ясно в зала, е, че служебното правителство ще предложи действие на сегашния бюджет. Ние изразихме резерви по макрорамката. Заложени са цифри, които се разминават с прогнозите на МВФ. Според нашите изчисления и не само, дефицитът не може да надвиши повече от 2,5-2,6% он БВП. В момента прогнозата на служебния кабинет е над 6%. Но по тези въпроси ще има разисквания на бюджетната комисия", каза Цеков. 

"Колегите от ГЕРБ вероятно си играят с кристално кълбо. Има бюджетен излишък и в момента, Няма причини за тревога. Ние ясно сме заявили 16 приоритетни политически цели, свързани с увеличаването на доходите на гражданите. За нас това е абколютно възможно решение. Заявили сме, че ще подкрепим всички конструктивни мерки. Заявили сме ясно, че ще подкрепим военна помощ за Украйна", каза още депутатът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай