Ковачевски се закани. Какво иска от нас

Обяви целта за преговороте за ЕС

Ковачевски се закани. Какво иска от нас | StandartNews.com

"Република Северна Македония има ясна цел - старт на преговори с Европейския съюз." Това заяви в интервю за Ал-Джазира македонският премиер Димитър Ковачевски, съобщцава Нова Телевизия. По думите му наложеното вето прави Северна Македония и Албания заложници на разширяването на ЕС. Това трябва да е ясно за всички страни членки на ЕС и затова Брюксел трябва да отвори възможно най-скоро преговорния процес за Северна Македония и Албания", допълни той.

Ковачевски посочи, че договорът за приятелство с България е основата за решаване на проблемите. Той заяви, че ако българската историческа комисия не политизира работата си, а работи по темите от миналото, няма да има големи проблеми. Премиерът бе категоричен, че трябва да се намерят решения с България, които да запазят достойнството на хората и институциите в двете държави.

Премиерът посочи, че македонското законодателство е хармонизирано на 45% с европейското. Ако погледнем анализа на страните, които от 10 години преговарят с ЕС, много ясно ще се види, че в някои глави Северна Македония е по-напреднала от тях, а ние все още не сме започнали преговори. Имаме напълно хармонизирана с ЕС външна политика и от тази гледна точка решението зависи само от страните членки на ЕС и правителството на България", каза още Ковачевски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай