Костов: Не изхвърляйте бебето с мръсната вода

Костов: Не изхвърляйте бебето с мръсната вода | StandartNews.com

Иван Костов

Банковата ни система е в много сериозна критична ситуация. БНБ не е в състояние да я овладее и чака следващия парламент и следващото правителство, защото няма инструменти.

КТБ може да отвори врати на 15 октомври, но за това е необходимо да бъдат предприети мерки. КТБ няма отрицателна капиталова адекватност към момента и в предстоящия доклад през септември пак няма да има. Няма да се вижда дупка - такава, каквато всички се взират да видят. Това означава, че тя може да бъде лесно рекапитализирана с увеличение на капитала. С екипа, с който анализирахме рисковете от специалния надзор на КТБ и ТБ "Виктория", имаме план за оздравяване на тази банкова група. И знаем как може да се възстанови ликвидният баланс, така че банката да посрещне натиска на клиентите си и да отвори на 15 октомври. Няма дупка от 5 млрд. лв. в КТБ. Ако прокуратурата иска или определени кръгове искат да обвинят определени лица за това, че са нанесли щети, фалирайки банката, това означава да изхвърлят бебето заедно с мръсната вода. Ще назова персонално имената на виновниците, ако рисковете, за които предупреждавам, се случат.

Има два плана за спасяването на КТБ. Ако е вярно, че са дошли инвеститори от Виена, които са заявили готовност да участват във възстановяване на банката с 1 млрд. евро, това значи, че още сега трябва да се преговаря с Виенския фонд и да се договорят нещата банката да действа без участие на правителството и на БНБ. Другата възможност за спасяването на КТБ е, ако тези хора се откажат, тогава държавата и БНБ да спасят КТБ и ТБ "Виктория" с много по-малко пари от тези 3.7 млрд. лв., които ще дадат за ликвидация на банката.

Ако не знаят решението, трябва да питат този, който знае. Разбира се, че ще питат мен, защото в ръцете ми са загинали 14 банки, знам как бяха разграбени активите им. Успял съм да оздравя няколко банки, които в момента са гръбнакът на българската банкова система. Защото това е делото на живота ми - финансовото и макроикономическото оздравяване на България е моето дело. Не мога да гледам как по пътя, по който са тръгнали, как ще го съборят. Посланието ми към тези, на които им е тежко в момента - да знаят, че има решение. Правилното послание е да има съгласие на политиците да минат през тази криза. Това минава през: първо - веднага нов управител на БНБ, веднага актуализация на бюджета, както им го предлага министърът. Ако БНБ успее да се договори с оздравителите на банката - да го свърши още сега. Това е тясна пътека, за да се избегне кризата, която предстои пред страната.

Абсолютно болшевишки е въпросът кой има пари в банката. Това е въпросът на тези, които изгориха банките в Камбоджа: който имал пари, той бил врагът на народа. Вината, ако има вина, е в дадени кредити, които не могат да се съберат, и ликвидация, което ще позволи на едни лица да придобият огромни пари. Хората, които са вложили пари, ще бъдат ограбени. Аз като вложител и други, които са вложили много повече пари, ще бъдем ограбени от ликвидацията. С тези хора трябва да се говори със съчувствие и с уважение. Тези хора са разчитали на БНБ да защити интереса им, на ДАНС да предотврати рисковете, на прокуратурата да наблюдава дали има нарушение. Страната ще бъде в критична ситуация между 27 ноември и 20 декември. Разбирайки какво ще се случи тогава, предупреждавам: точно преди Коледа ще бъде тежък момент за всички, които си мислят, че пусната по улея шейна ще стигне до финала. Няма да стигне, точно тогава ще изхвърчи.

(пред bTV със съкращения)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай