Костов каза затягаме ли коланите, спусна задачи

Направи анализ на финансите на държавата

Костов каза затягаме ли коланите, спусна задачи | StandartNews.com

Затягаме ли коланите? Отговор на този въпрос даде бившият премиер Иван Костов в интервю за БНТ. Той коментира финансовото състояние на държавата и доклада на министър Росица Велкова за рисковете, пред които е изправена хазната.

Финансите на държавата в момента се управляват съобразно бюджета за 2022 г., те са консервативно управлявани, коментира Костов, който е и бивш министър на финансите Иван Костов.

Другият проблем на хората е инфлацията. Спадът на цените на електроенергията и на природния газ на европейския пазар от началото на годината би трябвало да повлияе върху инфлацията. В инфлацията у нас обаче има още един вграден фактор – повишаването на пенсиите и заплатите, заяви Костов.

Според него от това как ще бъде прието продължението на бюджета на страната до края на 2023 г. зависи дали инфлацията у нас ще намалее.

Очаквам депутатите от ПП-ДБ, за които ще гласувам, да подкрепят бюджетен дефицит до 3% и да приемат значителна част от мерките, които ще предложи Министерството на финансите, като например изравняване на ставките на ДДС, освен, може би, за книгите. Надявам се депутатите от ПП-ДБ да настояват да се премахнат всички субсидии, които са не към държавни, а към частни фирми, защото това е абсурдно, посочи бившият премиер.

По думите му ефектът от въвеждането на таван на търговската надценка ще бъде минимален.

Числата показват изоставане със 700 млн. лева на събираемостта на ДДС. Това е много странно да се случи при положение, че има висока инфлация и икономически растеж. Необяснимо е защо не се събира ДДС. Щом се създаде Народното събрание, депутатите трябва да питат министъра на финансите какво се е случило, подчерта бившият премиер.

Правителството трябва да събира ДДС така, както е планирано, защото в противен случай ще бъде много трудно. Ако се събира ДДС и се премахнат субсидиите на частните фирми, може да се изпълни бюджетът в рамките на Маастрихските критерии, с 3% дефицит, отбеляза Иван Костов.

Попитан дали трябва да "затягаме коланите" – да има намаляване на заплати и пенсии, за да са стабилни държавните финанси, той заяви: "Няма много накъде да се "затягат коланите", по-скоро следващото правителство трябва да мисли за повишаване на събираемостта, повече приходи от концесии и приватизационни сделки".

Отиваме на изборите с надежда за редовен стабилен кабинет, но очакванията ми в тази посока са много минимални, каза още Костов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай