Костадинов изригна. Смаза СЕМ

Политическият натиск и цензурата поставят България на последните места по свобода на словото

Костадинов изригна. Смаза СЕМ | StandartNews.com

Председателят на „Възраждане“, Костадин Костадинов изпрати писмо до Съвета по електронни медии, с което настоява същият да се противопостави на политическия натиск и цензурата в медиите.

Поводът за писмото са сигналите на народните представители на „Демократична България“ от вече останалото в историята 48-мо Народно събрание, които в последния ден от мандата си опитаха да използват политическото си влияние, за да отстранят журналиста Петър Волгин. Тази проява е категорична намеса в редакционната политика на медията, опит за ограничаване на свободата на словото и за налагане на политическа цензура.

В писмото си до СЕМ Костадинов пише:

„Видно е от присъствието им в 47-то и 48-то Народно събрание, че представителите на „Демократична България“ са най-добри в писането на доноси, поради което станаха  известни в общественото пространство с прозвището „Доносническа България“. Не може обаче да бъде притискан, наказван и цензуриран журналист, който обективно дава право на всички гледни точки без да изразява пристрастие.

„Възраждане“ – политическата партия, която представлявам, и аз като неин председател често сме обект на манипулативно изречени твърдения в предавания на БНР, в национални и регионални медии,  но никога не сме си позволили политически натиск или намеса в редакционната политика на която и да е медия. Абсурдно е народни представители от „Доносническа България“ да претендират предаване да бъде свалено от ефир или водещ да бъде отстранен, защото на тях не им харесва това, че същият водещ дава възможност в ефира на радиото да бъдат изказани всички гледни точки по важни за страната ни въпроси. Цензурата и натискът над медиите ни поставят на едно от последните места по свобода на словото, за която Вие като регулаторен орган сте длъжни да се борите. Така както сте длъжни да се борите за осигуряването на прозрачност в медийното отразяване с обозначаването на агентите на чужди държави, финансирани от същите тези държави и представящи се в страната ни като медии. Приравняването на агентите на чуждо влияние с обективните български медии води до замърсяване на медийната среда с лъжи и манипулации.

Искрено се надявам СЕМ да демонстрира обективна и независима от политическо влияние позиция и да запази свободното слово от политическия натиск.“, пише Костадинов.

По-рано днес Костадинов пред медиите каза, че призовава всеки български гражданин, който иска да живее свободно в страната ни, да подкрепи свободата на словото като присъства утре (04.02.2023) от 10:00 ч. пред БНР на протеста в защита на Петър Волгин – обективен журналист, даващ възможност в ефира на националното радио да бъдат изказани всички гледни точки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай