Костадин Костадинов с прогноза какво ни чака

Възраждане ще управлява с българския народ

Костадин Костадинов с прогноза какво ни чака | StandartNews.com
  • Не се сещам да сме имали друг политик като Кирил Петков, който като рецидивист толкова често да нарушава конституцията
  • Възраждане ще управлява с българския народ
  • "Експертно" правителство ще задълбочи промените
  • По наша информация БСП не минава 4-процентовата бариера
  • Стефан Янев не може да копира "Възраждане"
  • Това Народно събрание е морално фалирало и управленски импотентно. Нови избори, казва д-р Костадин Костадинов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Д-р Костадинов, държавата се разтресе от нов скандал - изгонването на 70 руски дипломати. Какво е Вашето обяснение - защо премиерът в оставка Кирил Петков предприе този ход?

- Вероятно защото така са му казали от Американското посолство, което пряко командва българската държава. И защото трябваше да покаже в деня, в който се събираха държавните глави на страните-членки на НАТО в Мадрид, че България неотклонно следва най-антируската политика в Европа, по-антируска дори от Полша, която има традиции в русофобската си политическа ориентация.

- В петък президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство - на "Продължаваме промяната". Възможно ли е това Народно събрание да излъчи втори кабинет на ПП?

- Категорично не е възможно. Обаче мен друго ме притеснява. Президентът ще ги покани, за да им връчи мандата, но не се знае дали те ще отидат, за да го получат. Разбира се, силно се надявам поне този път да спазят конституцията, защото видяхме как само в рамките на една седмица Кирил Петков два пъти наруши конституцията. Първо, когато забави с пет дни внасянето на своята оставка, след като беше гласуван вотът на недоверие, и втория път, когато след вота на недоверие неговата партия не отиде на консултациите при президента. Ще припомня и това, че Кирил Петков беше министър на икономиката и излъга, че няма двойно гражданство, неговите нарушения на конституцията вече стават три. Честно казано, опитвам се да се сетя има ли някой висш български държавник, който като рецидивист така системно да нарушава конституцията последните тридесет години, не се сещам. Така че се надявам да намерят достатъчно смелост от "Продължаваме промяната" и да отидат да вземат мандата.

- БСП заговори за съставяне на програмно правителство до края на годината, което да работи по няколко основни приоритета за справяне с кризите. "Възраждане" би ли подкрепила такъв кабинет?

- Категорично не. Този парламент е антибългарски, изключително дискредитиран, морално фалирал, изчерпан и управленски импотентен. Така че единственият изход от икономическата, политическата и финансова кризи е да отидем на нови избори. Един такъв "експертен" кабинет ще задълбочи проблемите на нашата страна и в навечерието на зимата ще вкара България в много сериозна катастрофа, от която страната ни ще бъде  взривена като държава.

- Достатъчни ли са мерките за подкрепа на хората и бизнеса в актуализацията на бюджета, която се приема от Народното събрание?

- Категорично не са. И това, което трябваше да се направи още в началото на годината, беше да се премахне ДДС-то не само за една стока, а за храните от малката потребителска кошница. Да се намали акцизът на горивата. Да се намали ДДС-то върху сметките на битовите потребители за ток и вода. Не на последно място, нещо, което няма пряка връзка с бюджета, но косвено го касае - да се отменят санкциите към Русия, които всъщност са много мощен инфлационен фактор. Нищо от това не беше направено, нищо от това няма и да се  направи, така че тези мерки са палиативни, закъснели и абсолютно излишни.

- Дясната ръка на Корнелия Нинова - Калоян Методиев, определи "Възраждане" като "дъщерна фирма на ГЕРБ". Креатура ли е партията Ви на хората на Бойко Борисов?

- Трудно ми е да отговоря на обвиненията от страна на човек, който е бил председател на младежката организация на СДС, която в момента е коалиционен партньор на ГЕРБ. Как да Ви кажа, това е просто връх на политическото лицемерие. Ако Калоян Методиев си мисли, че ние не помним тези неща, много се бърка. Както и ако си мисли, че българският народ не помни това, че БСП беше в коалиция с ДПС, също се бърка.

Помним и това, че миналата седмица гласуването на ГЕРБ, БСП, ДПС, ПП и ДБ стана причина за вдигане на ветото над Република Северна Македония. Българските граждани виждат всичко и ако бях на мястото на Калоян Методиев, щях да съм много загрижен за това дали на следващите избори БСП ще бъде част от Народното събрание. Според данните, с които ние разполагаме, БСП вече е под бариерата от 4 %.

- Изборите чукат на вратата, но по всичко личи, че следващият парламент отново ще е силно фрагментиран. Кои партии виждате в него?

- Не се интересувам от другите партии, защото в българския парламент и изобщо в българския политически живот има три политически течения - проамериканското, протурското, представено от ДПС, и пробългарското, представено от "Възраждане". В момента ние сме единствената българска политическа организация в парламента, има пет американски партии - ГЕРБ, БСП, ДБ, ПП и ИТН и една турска партия - ДПС. Ето защо целта на "Възраждане" е да се явим на следващите избори, да ги спечелим и да управляваме самостоятелно България.

- Какви са амбициите Ви за резултата на "Възраждане?

- "Възраждане" ще управлява с българския народ, с всички разочаровани от прехода. Когато избирателите ни дадат доверието си, можем да застанем начело на държавата като самостоятелно управляващи. Няма да бъдем част от безпринципни коалиции с партии, управлявали през изминалите 32 години на така наречения преход.

- Според социолози партията на Стефан Янев се цели директно в електората на "Възраждане". Виждате ли сериозна конкуренция в лицето на "Български възход"?

- Според кои социолози? Според тези, които дават над 4 % на партия, която още не е създадена? Стефан Янев подкрепя евроатлантическите ценности, не поставя под съмнение членството на България в НАТО и застава зад въвеждането на еврото в България. Това са все неща, които няма как да направят впечатление на избирател на "Възраждане". Безспорно е това, че американците се опитаха да направят "отровна гъба" - двойник на "Възраждане" в лицето на този политически проект, но не им се получи. Причините за това са две: няма как някой да копира "Възраждане" и самият Стефан Янев не притежава харизма на лидер и това ще се види много ясно на следващите избори, когато поредният американски проект ще получи не повече от един процент.

- Защо се стигна до разрива Ви с Елена Гунчева? Тя Ви обвини в авторитарен подход.

- Коя беше Елена Гунчева?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай