Кошлуков спря партийните секретари, защити журналистите в БНТ

Остър диалог между шефът на телевизията и Пролет Велкова

Кошлуков спря партийните секретари, защити журналистите в БНТ | StandartNews.com

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков защити журналистите в телевизията от опитите на партийни секретари да налагат цензура.

"Ние не сме нито на разпит, нито на другарски съд. Това с народните съдилища го приключихме още преди 30 години. Имате грешка. Ясно ми е, че изпълнявате партийна повеля. Един път ви позволих да се подигравате по време на изслушване, но втори път няма да стане.

Няма да позволя партиен натиск върху телевизията! Ние не сме сайта на "Дарик". Няма да можете да сваляте и качвате материали в сайта на БНТ. Няма да се месите в свободата на словото, защото тя е извоювана от хора като мен", каза Емил Кошлуков по време на заседанието, на което СЕМ трябваше да изслуша отчета му за работата на телевизията в последната половин година.

"Ходехме по площадите и лежахме в затворите се борихме за това да могат журналистите да говорят свободно, а не да дойдат партийните секретари и да кажат - Този не го пускай и Този защо не го пита това.”, припомни Кошлуков.

Вие ще пишете въпроси на нашите журналисти и ще им казвате кого да канят ли?, попита той Пролет Велкова (избрана по предложение на „Демократична България“), която му отправи нападки, свързани с неговия морал и достойнство и го призова да се оттегли от поста.

Шефът на БНТ опонира на Велкова, обяснявайки че тя няма право да прави лични нападки и квалификации, както и че времето на партийните секретари в телевизията отдавна е минало.

И докато останалите членове на СЕМ имаха по-скоро принципни въпроси по отчета на телевизионерите (въпреки че на Симона Велева трябваше да й се обясни разликата между чужди и външни продукции), единствено Велкова си позволи да наруши добрия тон.

"Кого обиждате? Бойко Василев, Добрина Чешмеджиева, Поли Златарева, Жоро Любенов? Знаете ли за какви имена говорите? За легенди в журналистиката! На тях ли казвате, че се унижават и не правят журналистика? Аз съм директор на БНТ и винаги ще защитя моите колеги от безсмислени партийни нападки! Докато съм директор няма да позволя да  обиждате колегите ми", посече я Кошлуков.

В същото време възникват редица въпроси: Има ли моралното право Пролет Велкова да дава оценки и да иска оставката на когото и да било, след като самата тя не е напуснала управителния орган на Фондация „Дарик“? Формално законът позволява тя да остане там, но с това има морален казус, защото членът на СЕМ Велкова в някакъв момент трябва да взима решения за „Дарик“, в чиято фондация е част.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай