Корнелия Нинова: Не искаме увеличаване на годините за пенсиониране

Корнелия Нинова: Не искаме увеличаване на годините за пенсиониране | StandartNews.com

„Ние не сме съгласни с увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране до 65 години и 40 години стаж. Това няма как да се случи на практика, защото през последните години, при този сив сектор в икономиката хората, които са работили без осигуровки, просто, за да си изкарват прехраната, не могат да имат 40 години стаж", Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова в „Още от деня" по БНТ.

Тя обясни, че това означава, на 25 човек вече да е започнал работа и да няма нито един ден пропуснат стаж. Тя добави, че заради тези промени много българи няма да имат възможност въобще да се пенсионират.

„Малко се говори за факта, че в предложените изменения годините ще продължат да растат и след 65 - всяка година с толкова, с колкото се е увеличила продължителността на живота", обяви народният представител. Тя уточни, че има една категория хора, които са в предпенсионна възраст, но са възрастни и работодателите не ги приемат, но пък са млади за пенсия. „За тях предлагаме, да се пенсионират по-рано с по – ниска пенсия", обясни Нинова.

Тя добави, че за всички тези мерки трябват пари и БСП посочва от къде да дойдат те. „Могат да дойдат от увеличаване на максималния осигурителен праг на 10 минимални заплати, да бъде повишен процентът за фонд "Безработица", тъй като тя все още е много висока, да се повиши осигурителната вноска", обясни Нинова. Тя е категорична, че в България има добри закони, но проблемът е тяхното изпълнение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай