Петък,

Консулът ни в Одеса с тревожна прогноза. Какво каза за Украйна

От: Агенция Стандарт -
232
Консулът ни в Одеса с тревожна прогноза. Какво каза за Украйна
A
A
A

"Без помощта на ЕС и без солидарността на останалия свят Украйна едва ли ще издържи много. Тя има нужда от нашата подкрепа. Там вече има страхотен дефицит на горива. Предполагам, че ще се стигне до нарушаване на доставките на газ, хранителни продукти и лекарства". 

Това заяви пред БНР българският генерален консул в Одеса Светослав Иванов, който в момента е в България.

Той подчерта, че дипломацията е единственият верен път към решаване на този военен конфликт:

"Вярвам, че в тези тежки времена на преден план ще излязат дипломатите. Европа и светът проявяват солидарност, има голямо милосърдие, но без подкрепата на целия свят Украйна едва ли ще се справи".

Той посочи, че предварителните очаквания, които са обсъждали с посланика на България в Киев, са били конфликтът да остане локален - в Донецк и Луганск.

"Успяхме в първите 4-5 дни на военните действия да евакуираме около 350 български граждани, етнически българи от украински произход, предимно жени и деца - също украински граждани. ... Хуманитарните коридори за извеждане на гражданите от Бердянск, които се осигуряват, не сработват, тъй като разстоянията са големи - до Одеса са около 420 км, при тази влошена пътна инфраструктура това отнема 7-8 часа. ... Етническите българи там имат готовност, те са организирани и при първа възможност ще бъдат изведени".  

По думите му потоците от бежанци от Украйна са огромни и "това са признаците на войната".

Според Светослав Иванов целта на Кремъл е да се свърже Крим сухопътно с Русия.

"Дезинформацията е вид политика", коментира той и изказа мнение, че Путин ще смята себе си за победител, но ако светът е единен срещу него, той ще разбере, че е сбъркал.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички