Комисията по външна политика отхвърли новия заем

Комисията по външна политика отхвърли новия заем | StandartNews.com

Поредният рунд за искания нов заем се състоя в парламента тази сутрин. Комисията по външна политика отхвърли ратификацията на заем за 16 млрд. лева, предложен от правителството, предаде БГНЕС.

С 9 гласа "за", 3 "против" и 6 въздържали се, предложението на кабинета не бе прието. "За" поемането на нов дълг от 16 млрд. лева в периода до края на 2017 година гласуваха депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок, срещу него гласуваха БСП, а останалите членове на комисията се въздържаха.

За да представи предложението дойде лично финансовият министър Владислав Горанов. На излизане от залата финансистът обяви единствено, че очаква заемът да бъде одобрен от водещата Комисия по бюджет и финанси, която ще заседава по-късно днес.

Иначе на заседанието в лаконично изложение Горанов обясни, че договорите за заема предоставят няколко ограничения - максималният размер от 8 млрд. евро, максимален срок за връщане от 30 години и максимален лихвен процент от 10%. Финансовият министър обясни, че се очаква много по-ниска лихва от заложената, но според опозицията самото залагане на такава лихва дава сигнал на пазарите, че сме готови да поемем дълг при по-висока лихва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай