Колело на късмета за кметските избори в Пловдив

Предизборната кампания под тепетата тръгна. Символично я откри не друг, а Бойко Борисов

Колело на късмета за кметските избори в Пловдив | StandartNews.com

Предизборната кампания под тепетата тръгна. Символично я откри не друг, а Бойко Борисов с посещението си в сряда. Премиерският десант издаде колко важен е Пловдив за ГЕРБ, а спечелването му съвсем не е сигурно заради натрупаното разочарование през ерата „Тотев“, пише в свой коментар в. „Марица“.

Освен че удари мощно рамо на кандидата на ГЕРБ за кмет Здравко Димитров, Борисов показа как се прави агитация по учебник. Той натисна три невралгични за електората точки - рестарта на стадиона на „Ботев“ - болка и мечта за десетки хиляди футболни фенове, ремонта на Семинарията - реверанс към вярващите. Последната спирка бяха разкопките на Малтепе, откъдето чакаме сензационни разкрития за славната античност на Филипополис - мехлем за душата на всеки пловдивчанин.

Издигането на областния управител е ловък ход, макар и нелишен от рискове. Зико ще съумее да представи безспорните резултати от бурното икономическо развитие и обновената инфраструктура, без да обира негативите от работата на сегашния кмет. Пловдив е извънредно ценен и неговата загуба би нанесла тежък деморализиращ удар за ГЕРБ. Всъщност най-големият враг на управляващите са самите те. Ако партията се раздели на хора на Зико и хора на Тотев, фиаското е почти сигурно.

С кандидат на ГЕРБ като Здравко Димитров опозицията остава без един от най-силните си козове, тъй като няма да може да му пришие несполуките на модела „Тотев“. Едно от най-добрите качества на Димитров е умението да обединява хора с най-различни възгледи, професии и социални прослойки. След епохата на интригите и разделението фигурата на обединителя е най-належащото, от което има нужда градът.

„Познавам опонентите си и не очаквам нечестна игра. Мисля, че всички те са достойни хора, които имат какво да дадат на Пловдив“, заяви наскоро Здравко Димитров пред „Марица“.

Наистина Зико е от хората, които притежават умението да печелят приятели навсякъде, а пък политическият живот под тепетата изобилства със сблъсъци единствено по време на предизборната кампания. След формирането на устойчиво мнозинство в Общинския съвет се възцаряват разбирателство и дружелюбни шеги.

Във врата на фаворита от ГЕРБ ще диша бившият кмет Славчо Атанасов. Депутатът, чиято кандидатура обедини НФСБ и ВМРО, ще се възползва и от най-малката грешка, за да обърне в своя полза настроенията на избирателите.

Атанасов вече предложи Обществен договор за честно, открито и почтено управление от 16 точки. Един от основните акценти в документа е пълна ревизия на досегашния мандат и смяна на модела на управление. Сред другите приоритети са прозрачност при обществените поръчки, увеличаване на зелената система и изграждане на 6 детски градини и ясли.

Двубоят между Димитров и Атанасов е най-вероятната прогноза за втория тур, където всеки глас и подкрепа могат да бъдат решаващи.

Не са за подценяване и шансовете на Дани Каназирева. Въпреки че зад нея не стои мощна партия или икономическа групировка, тя се утвърди като един от най-активните и дръзки политици в Пловдив.

„Mога да ви обещая само да работя за Пловдив, да изградя силен и подготвен екип и да бъда до вас във всеки район. Ще бъде различно!“, заяви тя на представянето си в Драматичния театър.

Каназирева е един от малкото последователни опозиционни критици на Тотев, като с бързите си реакции, точните послания и многобройните срещи с граждани по наболели проблеми компенсира дистанцията от големите партии. Тя е и най-веща в социалните мрежи, които са ключът за достигане до по-младите гласоподаватели. Каназирева дори получи подкрепата на най-известния влогър у нас - Слави Дъ Клашърс.

Адвокат Георги Колев се впусна в надпреварата от името на ЗС „Ал. Стамболийски“. Именитият юрист атакува един от вечните проблеми на градското развитие с обещанието да присъедини общините „Марица“ и „Родопи“ към Пловдив. Друго от атрактивните му предложения е урбанизацията на река Марица. Макар и да не успее да се класира за балотажа, юристът ще успее да спечели повече гласове за земеделската листа.

С неговото издигане засега се изчерпват имената на официално обявените партийни играчи за кметския пост.

БСП ще излъчи своя претендент за Общината на Градската си конференция на 7 септември, като безспорният фаворит е Николай Радев. Лидерът на червените общински съветници събра най-много номинации в районите.

Аргументите в негова полза са политическа компетентност, задълбочен опит в местния парламент, умения да ръководи и да отстоява обществени позиции с математическа прецизност.

Директорът на Пловдивската английска гимназия се гордее най-много с успехите на своите ученици - лауреати от множество национални и международни състезания и олимпиади по математика и информатика.

„А Пловдив има всички дадености да се превърне в предпочитано място за живеене", категоричен е Николай Радев, защото познава общинските предпоставки за това в детайли. Убеден е, че може да доведе промяната в града на тепетата, тъй като в центъра на всяка негова идея и действие ще бъде човекът.

На евроизборите соцпартията си върна силните позиции под тепетата и при пределна мобилизация на своя електорат би могла да се пребори за балотажа.

Друга местна партия - „Кауза Пловдив“, все още умува дали да извади собствен кандидат за кмет. Източници от ръководството обявиха пред „Марица“ загадъчно, че те ще пуснат свой играч в състезанието и това няма да е сегашният зам.-кмет Георги Титюков, а „неочакван и страхотен политик“.

Дясната коалиция „Демократична България“ ще обяви своя кандидат за кмет в началото на септември, след като приключат процедурите по гласуване и одобрение. „Предвид вече обявените кандидатури ДБ има отговорността да предложи истинската алтернатива за Пловдив“, заяви пред „Марица“ лидерът на „Да, България“ в града Веселина Александрова.

Именно тя се очертава като най-вероятния кандидат за кмет. Освен нейното име се спрягат също и тези на адвокатите Емилия Недева и Михаил Екимджиев, както и на лидера на ДСБ-Пловдив Йордан Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор в. Марица
Коментирай