Кого поздравиха Путин и Митрофанова за 24 май

За поредна година той не поздрави България

Кого поздравиха Путин и Митрофанова за 24 май | StandartNews.com

Пост на президента на Русия Владимир Путин бе адресиран към Република Северна Македония по повод Деня на светите Кирил и Методий, който се чества като държавен празник на Всеславянските просветители.

"Днес в Русия е празник – Денят на славянската писменост, а писмеността дойде при нас именно от македонската земя – Владимир Путин", пише в туит на посолството на Русия в Скопие.

"Невъзможно е да се оцени значението на Светите Кирил и Методий за развитието на славянските езици, включително руския и македонския. Трудно е да си представим много от най-големите богатства на световната литература без писмеността, която ползваме, благодарение на солунските братя", се казва в втора публикация на руското посолство в РС Македония, пише БГНЕС.

По същото време руският посланик в България Елеонора Митрофанова поздрави българите с най-обичания ни празник като изтъкна "неоспоримата" ни роля при "формирането и разпространението на славянската писменост."

Ето поздравлението на Митрофанова, качено в сайта на руското посолство в България:

„От все сърце ви поздравявам с Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и славянската книжовност.

Този празник, посветен на великите християнски просветители и мисионери, създатели на нашата обща азбука – братя Кирил и Методий, има непреходно значение и се отбелязва в много славянски страни, включително и в Русия.

Тъкмо поради техния подвижнически труд целият славянски свят е получил най-ценния дар – писмеността. Тя е станала основата на новата култура, придала е на нашите народи мощния импулс за по-нататъшното развитие, позволила е да се създаде неповторим и многообразен свят на славянската култура и изкуство.

Учениците на Кирил и Методий – Климент и Наум Охридските, Йоан Екзарх, Константин Преславски, Черноризец Храбър продължават делото на светите братя. Преславската и Охридската книжовни школи са били едни от най-важните центрове на писменост, литература, култура не само на Първото Българско царство, но и на целия славянски свят.

Скъпи приятели, ролята на България във формиране и разпространение на славянската писменост, език и култура е безценна и неоспорима. Прочутият руски учен Дмитрий Лихачов пишеше: «България е дала на източните славяни висшия слой на езика, «полюса на духовността», обогатил извънредно нашия език, вдъхнал му нравствената сила и способност да възвисява мислите, понятията и представления.

Това е езикът, на който са доверявали най-възвишените мисли, на който са се молили и на който са писали тържествени думи. Той през цялото време е бил редом с руския народ и го е обогатявал духовно».

И в България, и в Русия грижливо пазят и тачат наследието на светите братя Кирил и Методий, определили самосъзнанието и развитието на братските славянски народи за дълги векове.

Честит празник, скъпи приятели! Честит Ден на светите братя Кирил и Методий!“

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай