КНСБ удари по масата. Иска ключова промяна в бюджета

Запазването на минималното обезщетение за безработица на 18 лева е неприемливо, обяви синдикатът

КНСБ удари по масата. Иска ключова промяна в бюджета | StandartNews.com

КНСБ удари по масата. Синдикатът скочи срещу една от идеите в бюджета за 2024 г. 

Запазването на минималното обезщетение за безработица на 18 лева е неприемливо. То гарантира на безработните суми под 400 лева, на фона на линия на бедност от 526 лева за следващата година, сочи становището на синдиката по бюджета.

КНСБ определя като възмутителна идеята тази сума да се запази до 2026 г. затова от синдиката предлагат минималното обезщетение да стане  24 лева от следващата година, а максималното – 100 лева.

КНСБ се обявява и против ръста на вдовишката добавка от 26,5 на 30% от пенсията на починали съпруг. Според тях това обезсмисля наследствените пенсии, доколкото добавката плътно се доближава до тях и поставя въпроса доколко се вписва в принципите, на които се основава пенсионната система. 

Ръстът на максималния осигурителен доход е стъпка в правилната посока, но недостатъчна, особено с оглед близостта му с максималния размер на пенсиите. Това е предпоставка за задържане на тавана на пенсиите за по-продължително време, което ще доведе както до увеличаване на хората, засегнати от него, така и до нуждата от повече пари за увеличаване на максималната пенсия, защото колкото повече време тя стагнира, толкова повече ще са засегнатите пенсионери, посочват от синдиката.

Същевременно от КНСБ подчертават, че минималната работна заплата не може да служи като единствен инструмент за промяна на минималните осигурителни доходи по икономически дейности и групи професии.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай