Събота,

Кметовете недоволни: Защо общините ги няма в бюджета

От: Стандарт -
2045
Кметовете недоволни: Защо общините ги няма в бюджета
A
A
A

"Българските общини почти не присъстват в актуализацията на бюджета. Не виждаме очаквани от нас числа.". Това заяви в интервю за БНР Донка Михайлова, заместник-председател на УС на Националното сдружение на общините в България.

Михайлова обясни, че представителите на местната власт очакват да видят прословутия и дълго дискутиран фонд за инвестиции в общините и той да е финансово обезпечен в актуализирания бюджет. "Очакваме чрез бюджета да бъде решен сериозен проблем с възнагражденията на заетите в сектор здравеопазване, очаквахме да видим законови мерки за компенсиране на ръста на цените на енергоносителите и строителните материали. Конкретни числа не виждаме", каза Михайлова. 

Социалните институции ще изпитат сериозни затруднения до края на годината, поясни Донка Михайлова и подчерта, че постъпленията в общините на този етап са около планираните в бюджетите, но разходите надхвърлят значително планираните. 

По думите на Михайлова се е наложила негласната практика проектите на общините да бъдат облагани с корекции от 10%. По думите ѝ проблемът с европроектите не е свързан само с финансовите корекции, но и с ръста на строителните материали, защото сметките по тези проекти са правени преди 1-2-3 години, а от началото на годината досега увеличението е малко под 50%. 

"В настоящия момент много изпълнители, много строители просто отказват да изпълняват проектите. Чакаме бързо решение по темата", каза Михайлова.

По темата с предложеното намаляване на броя на общините Михайлова коментира, че една реформа трябва да доведе до подобряване на качеството и попита по какъв начин съкращаването на броя на общините и въвеждането на мандати за кметовете ще подобри административното обслужване на гражданите.

Михайлова запита как гражданите в малките общини - отдалечени, транспортно трудно достъпни, ще получат по-добра услуга с такива стъпки. "Ние нямаме отговор на въпроса защо административната реформа ще бъде извършена само на ниво местна власт - там, където българските граждани дават най-високо доверие. Една такава реформа ще доведе ли до намаляване на броя на депутатите и въвеждане на мандатност", смята тя. 

"Не бихме искали да вярваме, че чрез тази стъпка се цели някакво служебно предимство на партии, които досега нямат своето представителство в местната власт", изтъкна Михайлова. По думите ѝ такава стъпка би лишила от преизбиране много от най-авторитетните български кметове.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички