Кметицата с трактора гадае по цветята

Кметицата с трактора  гадае по цветята | StandartNews.com

Моето хоби е работата. Освен цветята, разбира се. Това споделя кметицата на сливенското село Николаево Данка Кънева. На именния си ден тази година тя получи куп благодарности от нейните съселяни, които никога досега не бяха виждали Николаево толкова добре изчистено от снежните преспи. И то при условие, че селото няма и стотинка бюджет за борба със снега. "Когато се събудих на 4-ти рано сутринта и разбрах, че трябва да се действа нетрадиционно. Веднага поисках трактор от местен земеделски производител и лично се качих на него, за да помагам в чистенето", споделя Кънева, която е първи мандат кмет. За няколко часа тя успяла да направи улиците проходими. Винаги досега Николаево е имало мъже за кмет, но никога не е било така добре почистено, категорични са местните.

Кметската работа е много отговорна, ти си бащата, или в случая при мен - майката, на всички, за всеки проблем ме търсят, споделя 48-годишната Данка, която по професия е готвач. Тя е завършила гимназията по хотелиерство в Сливен. Животът обаче й дава друго професионално развитие. След като става снаха в Николаево, Данка поема местната поща, където работи повече от 20 години. Няма по-добро място да се опознаят хората от едно село от пощата, а и теб да те опознаят, категорична е днешната кметица. За да помага на семейството си обаче, Данка Кънева работи и на още едно място - тя прави хляб в местната фурна, но само нощем. Съпругът ми е безработен и трябва да помагам на двете си любими дъщери Соня и Мария и на трите си прекрасни внучета Габи, Даянка и Пламен, споделя кметицата. Тя се радва, че около почистването на снега е успяла да стори нещо, което рядко се случва в селото - да обедини хората. По изборите бяхме много разделени, аз не искам да е така. Когато минат изборите, един кмет е на всички жители и всички трябва да сме обединени за благото на селото ни, категорична е Данка.

Голямата й надежда за Николаево е община Сливен да стане част от програмата за развитие на селските райони. Така и при нас ще идват европейски пари и ще можем да осъществяваме проекти. Не е нормално една община с повече от 40 села, чиято територия е една от най-големите в страната, да не е част от тази програма, заявява кметицата. Тази година Данка е успяла да изненада своите съселяни, подготвяйки уникална украса за новата година. Сложих елха със светлини, поставихме лампички на дърветата, всичко стана цветно и хората се усмихнаха. На мен това ми стига, да виждам усмивки на лицата им, твърди Кънева. Традиционните сурвакари и коледари повишили настроението в селото, чиито деца учат в съседното градче Кермен. Мечтая при нас да има повече деца с повече усмивки, казва кметицата и признава, че в дълбоката си същност е кулинарка. Обича да прави баници и сладки, но няма любимо ястие. Каквото и да работи, никога няма да остави любимото си занимание - да гледа цветя. В двора съм си направила две градинки, които обработвам всеки ден. След като влязох в кметството пък, посадих теменужки и се грижа за тях, споделя Данка. Човек дори и по погледа към цветето се показва какъв е, добър или лош, смята тя. Нейното любимо цвете е розата, а за саксиите в дома си не иска да говори. Всяка от тях си има своя история, твърди кметицата на Николаево.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай