Кмет без приемен ден

Кмет без приемен ден | StandartNews.com

Иво Димов не се бои да обуе гумени ботуши или да иде с колело на работа

За 4 г. почти няма димитровградчанин, който да не го е виждал очи в очи

На вратата на кметския му кабинет в общинската администрация на Димитровград има табела с надпис: "Кмет. Иво Димов. Приемен ден". След точката няма изписани конкретен ден, нито начален, нито краен час. Това е така, защото Димов управлява Димитровград в първия си мандат буквално на отворена врата.

Иво Димов е категоричен, че няма професия "кмет". А гласуваното му доверие възприема като призвание. Затова през изминалите 4 г. той е кмет по 24 часа в денонощието и 365 дни в годината. Прави го и чрез лични срещи със съгражданите си, и през социалните мрежи, а на всеки етаж в администрацията, дори и в асансьорите, има кутии за сигнали, въпроси и предложения.

Признава, че да си на работа непрекъснато е доста психически и физически уморително, но никога не е мислил да сменя посоката на действие, защото е убеден, че "един кмет трябва да е близо до хората, да чувства ритъма и пулса на ежедневието". И ако в някои общини това изречение звучи като клише, то в Димитровград всеки минувач, ще потвърди, че управленският стил на екипа на Иво Димов е именно такъв.

Почти няма димитровградчанин, който поне един път през последните 4 г. да не е имал възможност да застане очи в очи с кмета си. А поводи да срещнеш управника извън кабинета му - много. Иво Димов е на улицата непрекъснато, възприемайки хората от общината като собственото си семейство. Той например

поведе хорото на площада

когато градът се включи в проекта "Хора за хората". Без да се замисли, отстъпи за ден креслото си на всеки, пожелал да седне в него, с думите: "Столът в кабинета на кмета е всъщност на гражданите". Преди година по празниците на града мнозина се похвалиха и със селфи с Димов, заснето върху покрива на общинската администрация. А в подкрепа на убеждението си, че кметът трябва да е лидер, а не шеф, и затова трябва да дава личен пример непрекъснато, се качи и на колело, за да отиде на работа в Европейската седмица на мобилността в Димитровград. И пак в тази посока, преди година нахлузи гумени ботуши и взе кирка и лопата, за да се включи в разкопките на едно от чудесата на Димитровград - "Изворът на Нимфите и Афродита" и така да прокламира културно-историческото наследство на общината. За празниците на града тази година пък направи първия пиано бар на открито за димитровградчани.

Почерпил ноу-хау от частния бизнес

в който е бил 15 г., от политическия опит първо като председател на общинския съвет, а после и като депутат от ГЕРБ в 41-вото Народно събрание, Димов е категоричен, че екипната работа води до най-добрите резултати. Затова мотивира хората в администрацията си, като им дава поле на изява, а те са готови да го последват в работата по всяко време на денонощието. Димов пък предпочита да каже вместо "Поставих им задачи или дадох им работа", "Дадох им възможност да творят". А като резултат от скъсената дистанция между местната управа и гражданите, доверието на хората към него е толкова голямо, че във Фейсбук профила му можеш да прочетеш сред хилядите въпроси и такъв: "Кмете, нямам интернет, какво да правя?".

Спечелихме доверието на инвеститорите

Заводът за кабели ще отвори нови 3500 работни места през 2017 г.

- Г-н Димов, с инвестиционните проекти, по които работите, накарахте всички да говорят за Димитровград като град, превръщащ се в индустриална и филмова мека, колко време ви отне това?

- Факт е, че през последните месеци в цялата страна Димитровград е даван за пример като община, която умее да ухажва, но и привлича големи инвеститори. До дни ще бъде обявено официално името на инвеститора, който ще построи завода за производство на кабели за автомобилната индустрия. Заводът ще отвори 3500 нови работни места в средата на 2017 г. Но зад крайния резултата до финалните подписи в сделката стои година и половина упорита работа. Това е една много сериозна инвестиция с огромен потенциал, която ще промени икономическата визия не само на Димитровград, но и на региона. Имахме среща и с още една голяма международна компания, до няколко дни ще можем да кажем повече. Става въпрос за производство. Най-важното за мен е доверието, което успяхме да изградим с инвеститорите.

- Месец след като обявихте с филмовия продуцент Дейвид Варод, че в Димитровград ще бъде изграден филмов център, той възкликна: "Кмете, ти действаш по-бързо, отколкото аз мисля!". Докъде стигна този проект?

- Когато Варод ми предложи това да се случи в Димитровград, бях много приятно изненадан и силно мотивиран да помагам. В момента текат финални разговори с немска компания, която да бъде партньор в проекта. Нещата се случват, затова е и възклицанието на Варод. Смятам, че така трябва да се работи с потенциалните инвеститори, трябва да им покажеш освен че си симпатичен и отворен за идеите им, че имаш и възможности, и желание да им помогнеш. Сигурен съм, че с тези проекти в следващите няколко години Димитровград ще бъде корено променен и ще бъде пример за подражание на много други градове.

- Когато станахте кмет, получихте в наследство задължения от 12 млн. лв., а сега Димитровград може да се похвали с инфраструктурни инвестиции за 40 млн. лв.

- Успехите в инфраструктурата са толкова коментирани, защото те са видими. Но има и много невидими неща, които са също големи успехи за нас. Димитровград за втора поредна година е със заверен финансов отчет на общината от "Сметната палата" без резерв. А това е достатъчен атестат за прозрачната финансова политика, която водим. Неслучайно министерство на финансите посочи, че Димитровград е в топ 5 на БГ общините като финансова стабилност и спазване на фискалните дисциплина.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай