Ключова новина от Брюксел! Кога влизаме в Шенген

Става въпрос за статута на България и Румъния

Ключова новина от Брюксел! Кога влизаме в Шенген | StandartNews.com

Съветът на ЕС може да гласува по въпроса за приемането на България и Румъния в Шенген през декември, съобщи днес чешкият министър по европейските въпроси Микулаш Бек от името на председателството на институцията.

България и Румъния изпълниха изискванията, председателството полага усилия да се присъединят към Шенген и работи за утвърждаване с единодушие на решение през декември, заяви той пред Европейския парламент в дебат по искане на групата на социалистите и демократите (СиД).

Бек добави, че следващата седмица в двете страни ще се състои проверка от Европейската комисия и представители на държавите от ЕС за прилагането на законодателството за охрана на външните граници.

Зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас определи предстоящата проверка като израз на "похвална прозрачност", защото е по инициатива на София и Букурещ. По неговите думи е време за разширяване на Шенген и от 2011 г. ЕК настоява за приемането на България и Румъния.

Поздравявам двете страни за начина, по който управляваха външната граница при потока от украински бежанци. Те дадоха пример и ни накараха да се гордеем, заяви Схинас.

От името на групата на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер посочи, че България и Румъния са готови за Шенген и е неприемливо от 11 години да няма напредък в Съвета на ЕС. Не са нужни оправдания, а действия, двете страни имат силната ни подкрепа, добави той.

Предвижда се по-късно този месец ЕП да приеме нов призив за присъединяването на България и Румъния към Шенген.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай