Вторник,

Кирил Петков с остър коментар за анексирането на Крим

От: Редакция -
1193
Кирил Петков с остър коментар за анексирането на Крим
A
A
A

Ясно заявяваме несъгласие с незаконното анексиране на Крим и дестабилизацията в Източна Украйна.

Това е ясната позиция на нашето правителство, заяви премиерът Кирил Петков по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос относно позицията на България в рамките на колективната система за сигурност и отбраната на НАТО и Европейския съюз.

Премиерът изтъкна, че България последователно изразява подкрепа за усилието на намирането на мирен изход от кризата с Украйна при зачитането на принципите на суверенитет, единство и териториална цялост на страната в рамките на международно признатите граници, съобщи БТА.

Премиерът каза, че всяка държава има суверенно право да решава собственото си бъдеще и външнополитическата си ориентация. По думите на Петков този принцип лежи в основата на международното право.Считаме за контрапродуктивно в този етап ескалирането на военни мерки на източния фланг на НАТО преди да бъдат използвани всички дипломатически средства за деескалация на напрежението, посочи премиерът. Едновременно с това заявяваме, че България ще бъде конструктивен член на НАТО и на ЕС и ще бъдем предвидим партньор, каза Кирил Петков.

По думите му страната ни се фокусира върху дипломатическите средства като основен механизъм да се предотврати напрежението, което вече нараства с огромна скорост.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички