Челен сблъсък Гешев - Христо Иванов в парламента. Ето причината

Гешев поиска дебат с Христо Иванов заради идеите за съдебна реформа в България

Челен сблъсък Гешев - Христо Иванов в парламента. Ето причината | StandartNews.com

Главният прокурор Иван Гешев и съпредседтелят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов влязоха в остър сблъсък в парламента заради закриването на Специализирания наказателен съд.

Депутатите в правната комисия гледат днес на второ четене предложените законодателни промени. Малко след началото на заседанието изненадващо в залата се появи главният прокурор Иван Гешев, който защити спецправосъдието с мотива, че тези структури са най-ефикасни и ефективни за борба с тероризма и организираната престъпност, но призна, че по отношение на делата за корупция ефикасността може би не е достатъчна висока.

В залата главният прокурор поиска дебат със съпредседателя на ДБ Христо Иванов, тъй като по думите му Иванов е лице на идеите за съдебна реформа в България.

"Тези структури от самото си създаване се родиха с много сериозни притеснения, че ще бъдат използвани за политически цели. В своята дейност за съжаление в много голяма степен благодарение на вашите лични действия - те потвърдиха тези очаквания", каза Христо Иванов, нападайки Гешев лично.

"Как върховенството на закона кореспондира с интересите на тези, които вие наричате олигарси и мафия, които ще обслужи този закон? Вие можете да вземете, както казах в едно интервю, и да приемете закон, че земята е плоска въпреки емпиричните данни от 330 година преди Христа. Аз не възразявам на това. Да, имате мнозинство, направете го. Само че отговорността носят т.н. народни представители, а не съдебната власт", каза от своя страна Иван Гешев.

"Хората ще ви запомнят с това, че има дела, които в момента са блокирали 3 милиарда лева, вие ще ги освободите, ще освободите много от хората от престъпни групи, които ни гледат и в момента", включи се Анна Александрова от ГЕРБ-СДС.

"Колегите от инспектората с изтекъл мандат и преди две години трябваше да се изберат от други членове на инспектората. Съответно преди две години би следвало по стария ред да напуснат инспектората и да се ползват от тази възможност, която закона им дава. Може ли сега един вид със задна дата да им се отнеме това право, което според мен те вече са го придобили?", каза Пенка Велинова, заместник-председател на Специализирания наказателен съд.

"Закриването на специализирания съд по никакъв начин не означава ликвидиране на специалистите и на съдиите, които са работили там или пък на прокурорите", каза Ина Лулчева, представлява Висшия адвокатски съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай