Казват далаверите покрай „Белене” до два месеца

Казват далаверите покрай „Белене” до два месеца | StandartNews.com

Стара Загора. Два месеца ще отнеме разнищването на далаверите около АЕЦ "Белене". Това съобщи депутатът от ДСБ Иван Иванов.
Синята коалиция и ГЕРБ започнаха подписка за създаване на временна парламентарна комисия, която да провери всички документи по проекта за АЕЦ „Белене”. Това стана по настояване на икономическия министър Делян Добрев веднага след като от руската страна поискаха обезщетение от 1 млрд. евро за прекратяването на договора за строежа.
Комисията ще работи два месеца и след това ще представи в парламента доклад, който да бъде предаден и на прокуратурата, обясни Иванов. Според него в този проект националните интереси не са били защитени. Само за подготвителните работи са потънали над 200 млн. лв, каза депутатът. Освен това бил подписан договор за работно оборудване с неоснователно дълги срокове без да има още официален контракт за самия проект.
Според Иванови и ДСБ искът на Русия за 1 млрд. евро заради спрения проект е несъстоятелен.
Сметките показват, че за работно оборудване са похарчени около 350 млн. лв, от които България вече е платила 150 млн. лв., каза Иванов. Синята коалиция смята, че искът е натиск преди подписването на договорите за „Южен поток” през ноември и доставката на газ началото на идната години. И в двата случая българското правителство не бива да се поддава и да защити интересите на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай