Каримански разкри кой е виновен за отлагането на еврото

Каза ще влезе ли в парламента

Каримански разкри кой е виновен за отлагането на еврото | StandartNews.com

Заради действията на 48-ото Народно събрание България няма да влезе в Еврозоната на 1 януари 2024 г.

"След приключване на парламента и позора, който донесе, да не спази собственото си решение, еврото вече трябва да е затворена страница. Не се знае докога. Не само от действията на 48-ото НС, но и от начина, по който следващата изпълнителна власт ще бъде устойчива в спазването и изпълнението на бюджетите на 49-ото НС", заяви един от лидерите на коалиция "Заедно" Любомир Каримански в студиото на Bulgaria ON AIR.

България няма да приеме еврото от 1 януари 2024 г., каза на брифинг вчера финансовият министър Росица Велкова.

По думите й България няма да подава конвергентен доклад в края на февруари, тъй като все още не сме изпълнили някои от критериите за членство в еврозоната. Тя посочи, че Народното събрание не е приело четири важни законопроекта, както и че българската държава не е покрила критерия за инфлация.

Каримански заяви, че една от причините за общия политически проект - коалиция "Заедно", е законът за защита на потребителите.

"Искаме час по-скоро да бъде променен законопроектът за потребителите. Можем само да разширим функциите. Можем да направим така, че цените да бъдат координирани между всички участници и да се спазват икономическите и инфлационните процеси в страната", обясни той и подчерта, че коалиция "Заедно" ще търси контрол.

Каримански изрази увереност, че ще влязат в 49-ото НС. "В последните две години имаше политическа безпътица. Това трябва да спре. Проектът е иницииран от г-жа Ива Митева и от мен. Искаме да привлече хора със съзнание", посочи гостът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай