Каракачанов: Няма куче, което да е захапало ВМРО, да не е побесняло

Някои са решили, че ако нашамариш един политик, то той ще стане по-послушен. Прекалено много интереси настъпих, прекалено много се еманципира ВМРО и заради това трябваше да бъде ударена„

Каракачанов: Няма куче, което да е захапало ВМРО, да не е побесняло | StandartNews.com

Вицепремиерът и министър на отбраната бе гост в предаването „Денят на живо” по Канал 3. Говори, освен за скандалите, и за модернизацията на армията. В тази връзка той коментира и срещата си отпреди няколко дни с зам.-държавния секретар на САЩ Джон Съливан.

 

„Темите, по които говорихме със Съливан, бяха свързани с отбраната. България е член на НАТО, има три проекта за модернизация на армията и се намира се в един рисков регион за Европа. От една страна Черно море, от друга Близкия изток. Всъщност аз поставих темата за региона, защото има проблеми и със ситуацията на Балканите”, обяви военният министър, като визираше ситуацията в Косово.

 

Той бе категоричен, че от страна на САЩ не е отправено искане към България за разполагане на кораби в Черно море.

„Питане за кораби в Черно море не е поставяно към България. Нито към мен, нито към премиера. Такова искане има само към Турция. Защо точно Туция е попитана - всеки сам решава кого да пита”, заяви Каракачанов и поясни, че според договора от Монтрьо чужди кораби извън тези на държавите от Черно море, може да присъстват за не повече от 21 дни. За целта се иска разрешение, но само от държавата, където въпросните кораби отиват.

 

Има ли връзка между „Турски поток” и закупуването на бойния самолет.

„Няма връзка и такава взаимозависимост не е поставяна. Нито пред мен, доколкото знам и пред премиера. Говорихме за модернизацията. Естествено, че той каза „надяваме се да изберете Ф-16, той е най-добрият”. И аз да отида някъде и аз ще рекламирам българското.

 

Оферти не сме обсъждали. Те заявиха, че ако изберем САЩ за преговори, те са готови да подобрят офертата. Не сме стигали до параметри. Иначе те предлагат самолет с пълно бойно оборудване. Общо осем.

Миналия петък приключи последният срок към САЩ, Швеция и Италия да подобрят офертите си. Това, което те казаха е, че ако изберем тях, има опция за подобряване на офертата, включително и ценово. Но нямам право повече да говоря за това.

 

Експертите от междуведомствената група трябва да оценят постъпилите оферти”, каза министърът на отбраната.

Колкото до новината от Швеция, че предлагат не 8, а 10 изтребителя „Грипен”, министърът коментира:

„Ако самолетите са повече, то ще е за част от способностите. Защото, ако са предложени 10, то нещо от тях ще бъде махнато, за да влязат в цената”.

 

„Офертата е за 1,5 милиарда лева е плюс ДДС. Има такива, които надхвърлят, има и такива, които формално са влезли. Междуведомствената група – аз и министърът на икономиката трябва да изготвим доклад и да кажем коя оферта препоръчваме. Описваме всички оферти и казваме коя оферта отговаря на абсолютно всички критерии.

Трите основни компонента – цена, способности и стойността по време на жизнения цикъл.

 

Едната хипотеза е да предложим една оферта. Другата хипотеза е, че тези оферти надхвърлят цената, определена от НС. Тогава трябва да преценим дали да вдигнем цената. Третият вариант е НС да каже на правителството дали да се премине към директни преговори. При всички положения минаваме през парламента и Министерския съвет”, поясни вицепремиерът.

 

Относно скандала с изхранването на армията, забъркването на ВМРО в корупционния скандал в Държавната агенция за българите в чужбина Каракачанов заяви:

„Всички неща, които са се струпали като скандали са именно следствие на тези неща. Някои са решили, че ако нашамариш един политик, то той ще стане по-послушен. Прекалено много интереси настъпих, прекалено много се еманципира ВМРО и заради това трябваше да бъде ударена”.

 

И поясни, че ДАНС се е произнесла, че той няма нищо общо в скандала с ДАБЧ и всичко друго е клевета. Как обаче той е настъпил интересите?

 

"Първо отрязах посредниците по всички сделки за ремонти на старите ни самолети. Някой друг министър сключвал ли е сделка с Руската федерация без посредник. Цялата атака защо ремонтираме руската техника също не е случайна. Но моята задача като министър на отбраната, е не само да се появявам на парада на 6 май и да връчвам пагони, а да подготвя държавата и армията за война.  

 

Но аз не решавам нищо еднолично и не разпределям пари лично. Както виждате парламентът гласува колко пари да се дадат за модернизация по отделни проекти. Правят се работни групи, в които се включва дори ДАНС.

 

Ако тези работни групи кажат, че трябва да се избере този самолет или тази бойна машина – нали се сещате, че аз не мога да кажа обратното. А и всичко минава през НС, през Комисията по отбраната. Това, че аз лично разпределям нещо - това са внушения, които са изкуствено създадени”.

 

Връщайки се на темата за храната за армията той каза:

„За мен е важно мнението и оценката на на войниците. За мен е важно те да бъдат добре нахранени, добре облечени и обут и добре въоръжен. Не ме интересува оценката на маргинални политици, които се опитват атакувайки мен да си вдигат рейтинга. Те не ме вълнуван. Те са политически отпадъци, които един ден ще отидат в кошчето за боклук, откъдето изпълзяха.

 

Тук става въпрос за едни 31 милиона лева.Това е храната за 3 години. И това е една голяма хапка, която няколко фирми, които са се научили като кучето да яде кокошката от съседския двор, да печелят на гърба на армията. Те смятат, че им се полага. Тези пари обаче се полагат за войника. А не на някакви търговци.

 

Една фирма, която смята, че ще спечели 31 милиона, лесно може да отдели за една хубава кампания с откровени лъжи. Аз си правя сам разследване и виждам за какво става дума. До 2007 г. войската се храни по този начин като сега - във ведомствените столове в поделенията. И са доволни. След 2007-а обаче някой умник измисля, че трябва да се прави кетъринг и войската гръмва от недоволство.

 

След това една фирма, която сега вдига алармата - фирма "Панда", и която организира цялата кампания по най-нагъл начин, защото мисли, че ѝ се полага. Но не им се полага. Ако при други е минавало, при мен няма да мине", категоричен бе Каракачанов.

 

"След товатова се въвежда принципа да се внасят готови продукти и те да се готви. Но тогава отново има недоволство от качеството, което се доставя".

 

Той обясни, че от 2012-а до 2015 г. действа въпросната поръчка за храна, която е от времето, когато министър е Аню Ангелов, а негов заместник е Валентин Радев.

 

„Срокът на тази поръчка изтича през 2015-а и се прави нова поръчка по времето на министър Ненчев. Тази поръчка се обжалва от 8 фирми и така 3 години досега”.

 

„Мислите ли, че трябва да ме интересуват интересите на фирмите. И министър Ненчев, и служебният министър Янев, и аз правим едно нещо - с оборотните пари всяко поделение си купува хранителните продукти, столът, който е лицензиран готви. Това ще продължи, докато не спрат всички тези процедури. Аз искам да обявя нормална обществена поръчка.

 

И да обясним системата. Дават се между 6 и 10 лева на ден за различните подразделения. Отиваш в стола, имаш парите на ръка, храниш се и си плащаш. Къде е схемата? И още нещо - от 2015-а досега няма едно оплакване.

 

Фирмите смятат, че те трябва да приберат тези 31 милиона и на тази база да печелят”, каза Каракачанов.

 

Той отново бе категоричен, че ВМРО няма пряка връзка със скандала в ДАБЧ.

„В тази агенция ние нямаме една чистачка назначена. Въпросният г-н Харалампиев е коалиционен партньор на „Обединени патриоти”. Да, оказа се грешка”, призна Каракачанов.

 

Той бе категоричен, че твърденията на бибшия шеф на дирекция „Българско гражданство” Катя Матева, че лично Красимир Каракачанов е замесен ще трябва да ги доказва в съда, тъй като той ще заведе дело. 

 

Относно заплахата му, че би блокирал бъдещо членство на Македония в НАТО и Европейския съюз той заяви:

 

„Договорът за добросъседство казват, че двете страни нямат претенции към територии, история. Когато г-н Заев не го спазва, аз няма да мълча. И казвам, че ако един ден се стигне до моя глас за тяхното присъствие в НАТО и ЕС, аз ще гласувам против това”.

 

„Аз правя това, което смятам за правилно. По всички теми. А кой каквото иска да говори. Защото има една поговорка и тя гласи, че керванът си върви, а кучетата си лаят. И продългжава да има кучета, които си лаят. Но както казва един от големите лидери на ВМРО Тодор Александров – „Няма куче, което да е захапало ВМРО, да не е побесняло”, заключи Красимир Каракачанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай