Каракачанов: Македония провокира с т. нар. си „история“

Според лидера на ВМРО остават много поводи за негодувание спрямо позиции на Скопие...

Каракачанов: Македония провокира с т. нар. си „история“ | StandartNews.com

Приблизително година и половина след подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, Македония продължава да провокира с така наречената си „история“. Това каза пред журналисти в Пловдив председателят на ВМРО – Българско национално движение и заместник министър-председател по обществения ред и сигурност Красимир Каракачанов във връзка с последното провокативно изказване на Зоран Заев пред парламента на Македония.

„В Договора е записано, че двете страни нямат взаимни претенции една към друга, в това число и териториални. Също така е записано, че спорните личности и събития в общата ни история ще бъдат оценявани на базата на автентични исторически документи. Всъщност, тук Скопие не изпълнява своите ангажименти. Някои се опитват да вкарат темата с езика, като едва ли не някакво противоречие. България никога не е признавала македонския език и никой не може да го изисква от нас. Това, че управляващите в Скопие са записали в конституцията, че техният език се нарича македонски не означава, че трябва да им дадем възможност един ден този език, който те мислят, че съществува напук на цялата лингвистична наука по света, да ни го налагат като някакъв език на малцинства в България. Аз възнегодувах срещу няколко неща – първо срещу изказването на Заев, че един така наречения „македонски“ език ще се изучава в Гърция. Тяхно право е в собствената си държава да изучават какъвто език искат, но не може приумиците на някакви политици от времето на Тито да стават норма за суверенни държави като България и Гърция“, коментира Каракачанов и посочи, че основното негодувание е по повод темите, свързани с историята.

„Работната група историци между двете държави не работи и тя не работи по вина на скопските представители, които идват с инструкцията да саботират“, смята той.„ Договорът за приятелство с България беше първият такъв договор, гърците имаха основата, върху която да стъпят. Благодарение на договора, който ние подписахме, те измислиха и допълнителни клаузи, които допълнително да им гарантират интересите. Смятам, че нашите интереси са добре гарантирани в този договор, разбира се, ако двете страни са искрени и искат да ги изпълняват. Всеки един договор е временен. В него пише, че може да бъде отменен от парламента. Започвам да си мисля, че това е целта на политиците в Скопие – договори с България и Гърция, влизане в НАТО и в ЕС, след което договорите да бъдат отменени, а те да продължават с техните вече известни на историята номера. Има индикации за това от няколко години насам. Аз бих приел, че Договорът за приятелство е изпълнен, когато видя учебниците, по които учат децата. Ако в тези учебници пак пише, че цар Самуил е македонски цар, значи Договорът не е изпълнен. Договорът е основа за разбирателство, но когато едната страна не спазва този договор, ние си имаме други механизми да влияем“, каза Каракачанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай